Kaksisataa kuorma-autollista puutarhajätettä – syksy on jätekeskukselle kiireinen sesonki

Kontiosuon jätekeskuksessa Joensuussa ruuhkaa on tasattu pitämällä jätekeskus auki lokakuussa lauantaisinkin.

Puutarhajäte
Jätekeskuksen hoitaja Ilkka Leinonen
Jätekeskuksessa puutarhajätekasat kasvavat talon korkuisiksi, kertoo Kontiosuon jätekeskuksen hoitaja Ilkka Leinonen.Sarah Laukkanen / Yle

Lokakuiset viikot ovat olleet vilkkaita päiviä Kontiosuon jätekeskuksessa Joensuussa. Autotalleja, varastoja ja kesämökkejä siivotaan ja raivataan talven alla. Niistä kertyvän jätteen lisäksi peräkärryissä kulkee paljon puutarhajätettä eli risuja, oksia ja haravoituja lehtiä.

Tarkkoja puutarhajätteen määriä on jätekeskuksen hoitajan Ilkka Leinosen mukaan vaikea arvioida, mutta yhdenlaiseen arvioon on laskelmissa päädytty.

– Suurin piirtein voitaisiin sanoa että noin tuhat tonnia. Se vastaa sellaista kahtasataa kuorma-autollista, Leinonen laskeskelee.

Risut ja oksat haketetaan, minkä jälkeen ne päätyvät polttoon. Haravointijätettä käytetään kaatopaikalla pintamaisemoinnissa. Multaa puutarhajätteestä ei jätekeskuksessa tehdä.

– Sitä seulotaan turpeesta, eli se on ostotavaraa meillekin, Ilkka Leinonen kertoo.

Lajittelussa oppi alkaa mennä perille

Jätteiden lajittelussa asiakkaiden taidot ovat viime vuosien aikana Leinosen mukaan kehittyneet.

– Kyllä se on koko ajan mennyt parempaan suuntaan. Paljon on vielä tekemistäkin. Muovit on yksi kokonaisuus, ne ovat itse kullekin hankalia. Samoin sellaiset kappaleet, joissa on eri materiaaleja.

Silloin tällöin asiakkaiden peräkärrykuormissa on mukana esimerkiksi auton renkaita, joita jätekeskus ei kuitenkaan ota vastaan.