Hyppää sisältöön

Taas ennätys: Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde

Suomen kumppaneita Lähi-idässä ovat Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit, jotka käyvät sotaa Jemenissä.

Patrian AMV-ajoneuvoja on myyty Arabiemiraatteihin 40 kappaletta. Tammikuussa kävi ilmi, että suomalaisvalmisteinen vaunu on ollut mukana Jemenin sodassa. Kuva: AOP

Viime vuonna Suomi vei sotatarvikkeita maailmalle 133,4 miljoonan edestä. 62,7 prosenttia viennistä – noin 84 miljoonaa – kohdistui Lähi-itään, kertoo ajatushautomo SaferGloben (siirryt toiseen palveluun) uusin asevalvontaraportti.

Ennätyssumma koostuu käytännössä yhdestä suuresta kaupasta: 40:stä AMV 8x8-miehistönkuljetusvaunusta, jotka Patria laivasi Arabiemiraatteihin viime vuonna.

– Suomella on pitkään ollut vienninedistämispyrkimyksiä Lähi-itään. Ne ovat nyt käyneet toteen, sanoo SaferGloben tutkija Kari Paasonen.

Kyseessä on maailmanlaajuinen trendi. Asekauppiaat ovat kääntäneet tähtäimensä levottomaan maanosaan, jossa on aseille kysyntää.

– Keskeinen tekijä viennille on kasvanut epävakaus Lähi-idässä. Konfliktit Jemenissä, Syyriassa ja Libyassa ovat saaneet alueen maat varustautumaan.

Suomi aseistaa maita, jotka pommittavat siviilejä

Asevienti levottomaan maanosaan nostaa kysymyksen siitä, mihin aseita käytetään.

Esimerkiksi Suomen uudet asekauppakumppanit eli Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit käyvät sotaa Jemenissä.

– Saudi-Arabian johtama liittouma on tehnyt toistuvasti iskuja siviilikohteisiin. YK on tuominnut iskut kansainvälisen lain vastaiseksi, Paasonen sanoo.

Riippumattoman Yemen Daya Project (siirryt toiseen palveluun) -tutkimuksen mukaan kolmasosa iskuista on kohdistettu siviilikohteisiin. Lue Helsingin Sanomien tutkimuksesta kertova artikkeli täältä (siirryt toiseen palveluun).

Toinen kysymys on, mitä aseilla tehdään mahdoillisesti kymmenien vuosien päästä.

– Aseiden käyttöiät ovat kymmenien vuosien mittaisia ja Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien kaltaisten valtioiden kehitystä on mahdoton ennustaa. Suomesta vietyjä aseita on löytynyt aiemminkin laittomilta asemarkkinoilta, Paasonen huomauttaa.

Seuraava vientimaa: Qatar?

Suomen asevienti Lähi-itään saattaa kasvaa vastaisuudessakin. Parhaillaan valtion omistama aseyritys Patria hieroo jättikauppoja Qatariin. Kauppa tarkoittaisi toteutuessaan mahdollisesti satojen miljoonien arvosta asevientiä.

– Siitä voi tulla 2000-luvun tähän mennessä Suomen merkittävin asekauppa ja se näkyisi entistä suurempana vientiosuutena Lähi-itään, sanoo SaferGloben Paasonen.

Kuva: Juha Kivioja

Summat ovat tietenkin nappikauppaa verrattuna maailman suurimpiin aseviejiin, Yhdysvaltoihin, Venäjään, tai pohjoisen suureen asekauppiaaseen Ruotsiin. Väkilukuun suhteutettuna Suomen kauppa ei kuitenkaan näytä vähäpätöiseltä.

– Suhteutettuna väkilukuun Suomi on maailman 13. suurin aseviejä.

Juttua korjattu kello 01.25: Jutun grafiikassa oli mainittu vuoden 2014 asevienniksi 260 miljoonaa euroa. Oikea luku on 223 miljoonaa.

Lue lisää:

YK aloittaa tutkinnan ihmisoikeusloukkausista Jemenissä

Suomen asekauppa Lähi-itään moninkertaistunut – "eletään poikkeuksellisia aikoja"YK aloittaa tutkinnan ihmisoikeusloukkausista Jemenissä

Suomipyssyt maailmalla – 6 ruudinkatkuista tarinaa suomalaisesta aseviennistä