1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valoesitykset ja valotaide

Tornitalo Espoossa muuttui värikkääksi valolinnaksi pimenevänä syysiltana – katso video

Lähes 70 asunnon ikkunat loistivat eri väreissä lokakuisen illan pimeydessä. 21-kerroksisen kerrostalon asukkaat toteuttivat yhdessä värikkään valotaideteoksen Espoon Leppävaarassa.

Valoesitykset ja valotaide
Uutisvideot: Espoolainen kerrostalo muuttui väreissä kylpeväksi valotaideteokseksi
Uutisvideot: Espoolainen kerrostalo muuttui väreissä kylpeväksi valotaideteokseksi

Espoon Leppävaaran juna-aseman viereisen tornitalon ikkunaruutuihin syttyi lokakuisena iltana värien loisto kahdeksi tunniksi. Kyseessä on yhteisöllinen valotaideteos, jonka tekemiseen on osallistunut talon asukkaita lähes 70 asunnosta, eli suurimmasta osasta talon kodeista.

Valurinkujalla sijaitsevan kerrostalon muuttaminen hehkuvaksi valolinnaksi on vaatinut toteutuakseen satoja värikkäitä led-valoja ja loputtomia ovikellon soittoja. Urakan takana on kuvataiteilija Anne Roininen, joka kiersi kuukauden ajan talon asukkien ovilla houkuttelemassa heitä mukaan taideteoksen tekemiseen.

– Suomalaiselle on iso juttu päästää vieras kotiinsa. Esimerkiksi yksi asukas sanoi, että ei osallistu tällaiseen ikinä, piste. Ne, ketkä osallistuvat ovat taas olleet hyvin innoissaan, Roininen kertoo.

Ihmiset osallistuvat pienellä vaivalla, ja kokonaisuudesta saadaan näyttävä yhteinen juttu.

Anne Roininen, kuvataiteilija

Valojen asettelu kymmeniin koteihin on vaatinut pitkiä päiviä. Jokaisen mukana olevan asunnon seiniin on heijastettu yhdestä neljään valoa, joiden värin asukkaat ovat saaneet itse valita. Eri huoneisiin on voinut valita useampia värejä tai jopa väriään vaihtavia valoja.

Ikkunaruuduista muodostuu kokonaisuus, joka kiinnittää huomion viereisen kauppakeskuksen kirkkaista valokylteistä toiseen suuntaan – ainakin pieneksi hetkeksi. Myös monelle talon asukkaalle tempaukseen osallistuminen on tuonut kirjaimellisesti väriä arkeen.

– Kaupunkimaisemassa kaikki on yleensä jonkun muun päättämää. On hauskaa, että tämmöinen tornitalo voi kiinnittää huomion ja muuttaa näkymää ainakin hetkeksi. Ihmiset osallistuvat pienellä vaivalla, ja kokonaisuudesta saadaan näyttävä yhteinen juttu. Eräs yksin asuva rouva sanoi päivien olevan aina samanlaisia, niin tällaisesta saa myös uutta tekemistä.

Valotalo haastaa käsitystä kuvataiteesta

Teoksen toteuttaneella Roinisella on taustaa myös perinteisemmäksi koetun kuvataiteen, esimerkiksi veistosten ja valokuvien parista. Hän on kuitenkin tehnyt viime vuosina valotaidetta ympäri Suomea. Leppävaaran tempaus on jatkoa alkukeväällä Espoossa toteutetulle kolmelle vastaavanlaiselle valotaideteokselle.

Roinisen tavoitteena on ollut tuoda kuvataide pois taidegallerioista ja rikkoa taiteilijamyyttiä viiniä lipittävästä baskeripäisestä maalarista. Kenties värivaloissa kylpevä tornitalo voi haastaa taidetta vierastavankin miettimään suhtautumistaan uudelleen.

– Kuvataide tuntuu olevan keskimäärin aika vierasta. Kiva motiivi tässä on, että voi viedä taidetta paikkoihin, missä se ei ole niin itsestään selvää.

Roinisen valoteossarja on Espoon kaupungin tilaama, ja osa satavuotiaan Suomen juhlaohjelmaa. Marraskuussa valoteosten sarja saa jatkoa, tällä kertaa Espoon Tapiolassa.

Leppävaarassa tornitalon lumoava valoshow himmenee kahden tunnin värikylvyn jälkeen. Roininen ei yksinkertaisesti kehtaa vaatia, että joku haluaisi asua esimerkiksi yksiössään jatkuvassa pinkissä valossa.

– Toivottavasti tämä edes jollain tapaa muistetaan, taiteilija pohtii.

Lue myös:

Asukkaat teippasivat ikkunansa silkkipaperein, koska marraskuussa kannattaa tehdä niin

Lue seuraavaksi