1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katalonia

Rajoy antaa potkut Katalonian aluejohdolle – Espanja on tilanteessa, jossa se ei koskaan ole ollut

Espanjan hallitus perustelee Katalonian holhoukseen ottamista perustuslain tulkinnalla, kirjoittaa Ylen toimittaja Jyrki Palo Madridista.

Katalonia
talo barcelonassa
Katalonian aluehallituksen talo Barcelonassa. Espanja aikoo erottaa aluehallituksen liian itsenäisyysmielisenä.Quique Garcia

MadridEspanjan hallituksen lauantaina ilmoittamat poikkeustoimet merkitsevät, että itsehallintoisen Katalonian koko nykyinen aluehallitus erotetaan tehtävistään. Espanjan hallituksen ministeriöt ottavat kukin hoitaakseen oman hallinnonalansa tehtävät Kataloniassa.

Tämän jälkeen Kataloniaan aiotaan määrätä uudet aluevaalit viimeistään kuuden kuukauden sisällä.

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn mukaan perustuslain 155. pykälään nojaavilla toimilla ei peruuteta tai jäädytetä Katalonian itsehallintoa.

– Valtion tavoite on päinvastoin palauttaa Katalonialle perustuslain mukainen itsehallinto, Rajoy sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Katalonian itsenäisyysmielinen aluehallitus ja -parlamentti ovat käynnistäneet toimet alueen irrottamiseksi Espanjasta. Espanjan hallitus katsoo, että ne ovat samalla irrottaneet Katalonian Espanjan perustuslaista ja kumonneet siten perustuslain takaaman itsehallinnon.

espanjan hallitus pöydän äärellä
Espanjan hallitus päättämässä Katalonian itsenäisyyshankkeen vastaisista toimista. Juan Carlos Hidalgo / EPA

Yli tuhat yritystä lähtenyt

Katalonian aluejohto sanoo lykänneensä itsenäisyyden täytäntöönpanoa, mutta tilanteen epävarmuus on johtanut siihen, että jo yli 1 300 yritystä on siirtänyt pääkonttorinsa Kataloniasta muualle Espanjaan.

Rajoy painotti lauantaina, että Espanjan hallitus pyysi kahteen otteeseen Katalonian aluejohtoa mitätöimään itsenäisyysjulistuksen ja pitämään normaalit uudet vaalit.

Aluepääministeri Carles Puigdemont kieltäytyi. Viimeisimmässä vastauskirjeessä hän uhkasi, että itsenäisyys saatetaan heti voimaan, jos Espanjan valtio soveltaa pykälää 155.

Aluehallituksen seuraavaa siirtoa ei vielä lauantaina illansuussa tiedetty.

Rajoyn toimilla tukea Madridissa

Espanjan hallituksen lauantaina päättämät toimet ovat ehdotuksia, jotka parlamentin ylähuoneen, senaatin, on hyväksyttävä. Senaatissa Rajoyn kansanpuolueella on paikkaenemmistö.

Toimia lisäksi tukevat opposition sosialistipuolue sekä liberaalipuolue Ciudadanos, joka Kataloniassa on suurin oppositioryhmä.

Kaikkiaan toimilla on siten takanaan Espanjan parlamentin alahuoneessa runsaan 70 prosentin kannatus.

Niitä kuitenkin vastustavat kiivaasti uusvasemmistoryhmät, kommunistit ja Katalonian sekä Baskimaan nationalistipuolueet.

rajoy ja liput
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy tiedotustilaisuudessa lauantaina.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Kaksi hallitusta päällekkäin

Madridin näkökulmasta Puigdemontin aluehallituksen ministerien siirtäminen syrjään on välttämätöntä, jotta Kataloniassa nyt vallitseva kahden päällekkäisen hallituksen olemassaolo saadaan purettua.

Esimerkiksi Katalonian omat poliisivoimat, Mossos d'Esquadra, ovat itsenäisyysmielisen aluehallituksen alaisia, mutta samalla niiden pitäisi olla viime kädessä Espanjan sisäministeriön alaisia.

Poikkeustoimien tultua voimaan Espanjan sisäministeriön on tarkoitus olla Katalonian poliisien ainoa komentajataho.

Toimien voimaantulo saattaa kuitenkin kestää vielä useita päiviä riippuen senaatin käsittelystä.

Espanja uudessa tilanteessa

Tilanne on Espanjassa aivan uusi. Pykälää 155 on aiemmin käytetty vain kerran vuonna 1989, kun Kanariansaaria piti kovistella taipumaan EU:n verokäytäntöihin. Silloin riitti vain yksi kirjelmä.

Nyt vastassa on kuitenkin Espanjasta irtoamista yli viisi vuotta valmistellut itsenäisyysrintama, joka pystyy saamaan satojen tuhansien kannattajien väkijoukkoja kaduille.

Itsenäisyysrintaman erikoispiirre on, että se on vahvassa valta-asemassa, vaikka – kuten rintama itsekin myöntää – itsenäisyyden kannattajat ovat Kataloniassa vähemmistö.

espanjan kuningasperhe
Espanjan kuningas Felipe VI tukee hallituksen Katalonia-linjaa. Alberto Morante / EPA

EU tukee Espanjan hallitusta

Katalonian yksipuoliselle itsenäisyyshankkeelle ei ole luvassa kansainvälistä tunnustusta. EU:n instituutiot ja kaikki suuret EU-maat tukevat Espanjan hallitusta ja yli 500-vuotiaan valtion yhtenäisyyttä.

Eilen perjantaina EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani vierailivat Espanjassa EU-huippukokouksen jälkeen.

He vastaanottivat EU:n puolesta Espanjan kruunun Concordia-palkinnon vuotuisessa juhlassa, joka muistuttaa Nobel-palkintojen jakoa.

Yhdessä Espanjan kuninkaan Felipe VI:n ja Espanjan valtiojohdon kanssa he ilmoittivat yhteisen Euroopan nojaavan laillisuuden noudattamiseen, oikeusvaltioon ja demokratiaan.

– Lakeja on noudatettava ja piste, sanoi Tajani.

Kuningas Felipe puolestaan sanoi, että Espanja ratkaisee kriisin demokraattisten instituutioiden ja laillisuuden keinoin.

– Katalonia on oleellinen osa Espanjaa ja pysyy sellaisena, kuningas sanoi.

Lue seuraavaksi