1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. John F Kennedy

Trump aikoo julkistaa presidentti Kennedyn murhan salatut kansiot

Kongressin asettama 25 vuoden salassapitoaika päättyy ensi torstaina.

John F Kennedy
John F. Kennedy Hyannis Portissa, Massachusettsissa elokuussa 1962.
John F. Kennedy Hyannis Portissa, Massachusettsissa elokuussa 1962.EPA / Cecil Stoughton / JFK Library

WashingtonMaailman ehkä tunnetuin salaliittoteorioiden lähde – presidentti John F. Kennedyn murha – saattaa saada lisävalaistusta. Presidentti Donald Trump twiittasi lauantaina, että hän aikoo hyväksyä salassa pidettyjen tietojen julkistamisen.

Kansioita on säilytetty Yhdysvaltain kansallisarkistossa. Kongressi päätti salassapitoajaksi 25 vuotta, ja määräaika umpeutuu 26.10.

Valkoisen talon tiedottaja kertoi Politicolle, että Trumpin hallinto valmistelee mahdollisimman suuren tietomäärän julkistamista ensi torstaina.

Tähän asti salattuja eri mittaisia asiakirjoja on 3 000 kappaletta. Suurin osa niistä on keskustiedustelupalvelu CIA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n tutkimuksia.

Uutta tietoa Oswaldista?

Kennedy ammuttiin kuoliaaksi syksyllä 1963, kun hän oli avoautosaattueessa Dallasin keskustassa. Kennedy oli tuolloin 46-vuotias.

Murhaajana pidetään merijalkaväen sotilas Lee Harvey Oswaldia. Hän kuoli myöhemmin dallasilainen yökerhon omistajan Jack Rubyn luotiin, kun häntä oltiin siirtämässä vankilaan. Salaliittoteoriat ovat levinneet siitä lähtien, ketkä kaikki murhan takana olivat.

Salaisten kansioiden julkistaminen tarjoaa uutta tietoa CIA:n ja FBI:n toiminnasta ja varsinkin Oswaldista, jonka tiedetään vierailleen muutama viikko ennen murhaa Mexico Cityssa.

Murhaa tutkineen Warrenin komission mukaan Oswald pyrki todennäköisesti saamaan Meksikossa viisumin Kuubaan ja Neuvostoliittoon.

Kansioissa on Kennedy-tutkijoiden mukaan tietoa, jota Yhdysvaltain hallinto on saanut muun muassa Meksikon hallitukselta tuosta Oswaldin vierailusta.

Lue seuraavaksi