Hyppää sisältöön

Herätys: Kulttuurivieras Tuukka Temonen pelkää nöyryytystä, Viron 16-vuotiaat äänestäjät, Katalonian lehdet ryöpyttävät Rajoyta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Kulttuurivieras Tuukka Temonen pelkää, että häntä odottaa täydellinen nöyryytys

Tuukka Temonen on suututtanut elämänsä aikana monet ihmiset. Riitelijänä ohjaaja ei silti itseään pidä, ja tarvittaessa hän osaa pyytää anteeksi. Nyt Temosesta tuntuu, että hänen elämänsä on pysyvästi vaikeampaa kuin ennen. Se johtuu hänen dokumenttielokuvastaan Presidentintekijät, joka suututti sekä kokoomuspuolueen että Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

– Maailmassa on kourallinen ihmisiä, joita ei kannata ärsyttää. Yksi niistä on Sauli Niinistö, Temonen sanoo.

Virossa 16-vuotiaat saivat äänestää ensi kertaa

Heidän odotettiin innostuvan etenkin sähköisestä äänestämisestä, mutta toisin kävi. Viron vaaleissa annettiin ensi kertaa enemmän sähköisiä ääniä kuin täytettiin paperisia vaalilipukkeita. Sähköistä äänestämistä on arveltu kannustimeksi etenkin nuorille.

Viron kuntavaaleissa laskettiin äänioikeus 16-vuoteen. Siellä on myös ehdotettu vakavasti, että äänioikeuden saisi jo syntyessään. Vanhemmat äänestäisivät alaikäisen lapsen puolesta. Suomessakin tällaista ideaa on väläytetty. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomessa äänestysikärajan alentamista ei valmistella, mutta asiaa ei ole haudattu. Akatemiatutkija Hanna Wass sanoo, että nuorille pitää antaa myös valmiuksia, ei vain äänioikeutta.

Katalonian lehdet uhmakkaina Espanjan hallituksen päätösten jälkeen

Espanjan hallitus päätti eilen erottaa Katalonian aluehallituksen ministerit tehtävistään ja siirtää Katalonian asiat keskushallinnon ministeriöiden alaisuuteen. Katalonialaiset sanomalehdet ovat kritisoineet päätöstä jyrkästi ja toistelleet aluejohtaja Carles Puigdemontin lauantai-iltaisen puheen vertauksia.

Ihmiset osoittivat mieltään Katalonian itsenäistymisen puolesta Barcelonassa 21. lokakuuta. Kuva: Pau Barrena / AFP

Portlandin hipsterit ovat Yhdysvaltain ilmastonsuojelun edelläkävijöitä

Oregonin osavaltiossa Yhdysvaltain itärannikolla panostetaan ympäristöarvoihin enemmän kuin suurimmassa osassa muualla maassa. Oregon on yksi Pariisin ilmastosopimuksessa pysyvistä osavaltioista. Kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoitti reportaasin ilmastoa suojelevista portlandilaisista.

Kuva: Mika Hentunen / Yle

Poutasäätä lähes koko maahan

Pilvisyys on lähipäivinä melko vaihtelevaa. Luvassa vain pieniä lumi-, räntä- tai vesikuuroja. Yleisesti on poutaista. Lämpötilat jäävät laajalti 5 asteen alapuolelle. Yöllä on pakkasta lähes koko maassa.

Sääkartta sunnuntaille 22. lokakuuta. Kuva: Yle

Lisää säästä yle.fi/sää

.
.