Raju vaalitaifuuni puhaltaa tuulta Japanin konservatiivisen pääministerin Aben siipien alle

Shinzō Aben ennustetaan saavan vaaleissa parlamentin alahuoneeseen selkeän enemmistön, jonka turvin hän jatkaisi Japanin läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa ja uudistaisi perustuslain.

Japanin politiikka
Ihmiset kuuntelivat Japanin pääministeri Shinzo Aben vaalikampanjapuhetta Tokiossa 20. lokakuuta.
Ihmiset kuuntelivat Japanin pääministerin Shinzo Aben kampanjapuhetta Tokiossa 20. lokakuuta. Kazuhiro Nogi / AFP

Rankkasateet ja raju tuuli kastelivat sunnuntaina likomäräksi vaaliuurnille suuntaavia äänestäjiä Japanissa. Monet päättivät äänestää jo aamutuimaan taifuunin pelossa.

Taifuuni Lan lähestyi Japanin eteläisen Okinawan saaren rannikkoa etelästä sunnuntaina päivällä paikallista aikaa. Kategorian 4 myrskyn tuulet puhalsivat 70 metriä sekunnissa, mutta niiden ennustetaan heikentyvän hieman iltaan mennessä.

Myrsky iskeytynee Japanin pääkaupunkiin Tokioon maanantaiaamuna, ja taifuuni jatkaa sen jälkeen kulkuaan pohjoiselle Tyynellemerelle.

Japanin ilmatieteen laitos varoittaa rankkasateesta ja tulvista maan itärannikolla, mukaan lukien Tokiossa. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on kehotettu poistumaan kodeistaan eri puolilla Japania, satoja lentoja on peruttu ja junayhteyksissä on katkoksia.

Tukea perustuslain uudistamiselle

Asiantuntijat arvioivat, että rajuilma voi hyödyttää yleisvaaleissa nykyistä pääministeriä Shinzō Abea. Konservatiiviset äänestäjät suuntaavat varmemmin täyttämään kansallisvelvollisuutensa säästä riippumatta.

Abe hajotti parlamentin alahuoneen syyskuussa. Uudet vaalit järjestetään nyt vuosi etuajassa, ja pääministeri hakee niissä valtuutusta perustuslain uudistamiselle. Abe on ollut pääministerinä viiden vuoden ajan.

Japanilaisnainen tiputtaa äänestyslipukkeensa vaaliuurnaan.
Japanilainen nainen äänesti Tokiossa.Frank Robinchon / EPA

Vaaleissa japanilaiset valitsevat 465 edustajaa vaikutusvaltaiseen alahuoneeseen, joka valitsee pääministerin.

Hallitsevalle Aben liberaalidemokraattiselle puolueelle on ennustettu lehtien tulosennusteissa vaalivoittoa. LDP voi päästä jopa lähelle kahden kolmasosan enemmistöä, joka sillä oli parlamentissa ennen sen hajottamista.

LDP nähdään varmana valintana

Monet äänestäjät näkevät LDP:n turvallisena valintana, vaikka puolue onkin joutunut muun muassa hyvä veli -skandaaliin Aben ystävän suosimisesta ja ajanut epäsuosittuja lakihankkeita.

Myös pelot Pohjois-Korean ohjusohjelmasta siivittävät todennäköisesti LDP-puolueen menestystä. Pääministeri Abe on sanonut, että hän haluaa vaalien avulla kansan tuen tiukemmille toimille Pohjois-Korean uhkaa vastaan.

Japanilaiset äänestäjät kaipaavat vakautta epävarmoina aikoina. Tästä esimerkki on uutistoimisto AP:n haastattelema 82-vuotias Hiroshi Yamada, joka perustaa äänestyspäätöksensä sodan uhan torjumiseen ja ulkopolitiikkaan.

– Tuen puoluetta, joka esittää toteutuskelpoisia toimia nykytilanteessa, Yamada sanoi.

Suurimman vastuksen LDP:lle tarjoavat vaaleissa uusi Japanin perustuslaillinen demokraattinen puolue ja Tokion suositun naiskuvernöörin Yuriko Koiken Toivon puolue. Koike itse ei tosin ole ehdolla vaaleissa.

Tokion kuvernööri Yuriko Koike kuvattuna puolueensa vaalikampanjan aikana Saitamassa 18. lokakuuta.
Tokion kuvernööri Yuriko Koike kuvattuna puolueensa vaalikampanjan aikana Saitamassa 18. lokakuuta. Behrouz Mehri / AFP

Pääoppositiovoima Demokraattinen puolue on hajaannuksessa johtajavaihdoksen jälkeen, ja Toivon puolue on vienyt siltä paljon äänestäjiä.

Japanissa konservatiivit ovat liberaaleja

Liberaalidemokraatit on nimestään huolimatta länsimaisella mittapuulla konservatiivipuolue. Se on ollut vallankahvassa Japanissa jatkuvasti vuodesta 1955 alkaen, lukuunottamatta vuosia 1993–1994 ja vuosia 2009–2012.

Japan Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) liberaali-käsitettä ei varsinaisesti ole japanin kielessä ja liberaaleilla viitataan Japanin sodan jälkeistä perustuslakia puolustaviin ihmisiin.

Aben tavoitteena on uudistaa Japanin pasifistinen perustuslaki, joka kirjotettiin toisen maailmansodan tappion jälkimainingeissa. Perustuslain muuttamiseen pääministeri tarvitsee tukea konservatiiviselta oppositiolta, jotta vaatimus kahden kolmasosan enemmistöstä täyttyy. Tämän jälkeen kansan täytyy vielä hyväksyä muutos kansanäänestyksessä.

LDP ajaa Aben johdolla myös suhteiden lähentämistä Yhdysvaltoihin muun muassa puolustuksessa ja ydinvoiman suosimista. Puolueen Abenomics-nimen saanut talouden kasvustrategia pohjautuu puolestaan erittäin väljään rahapolitiikkaan.

Vaalitoimistot sulkeutuvat kahdelta iltapäivällä Suomen aikaa. Lopullisia tuloksia odotetaan aikaisin maanantaiaamuna.

Juttua tarkennettu 22.10. klo 14.24: LDP:n valtakaudessa on kaksi poikkeusta.

Lähteet: Reuters, AP, Yle, STT