Keskusta Väyrysen erottamisessa taas lähtökuopissa – Sipilä ei pidä Väyrystä keskustalaisena, Väyrynen ei aio erota

Väyrysen eroasiaa on vatuloitu puolueessa kohta jo vuoden verran.

politiikka
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Mikko Stig / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä kehottaa europarlamentaarikko Paavo Väyrystä eroamaan puolueesta.

Sanomalehti Karjalaisen (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Sipilä sanoo, että Väyrynen ei voi kuulua kahteen puolueeseen yhtä aikaa. Väyrynen on perustanut oman kansalaispuolueen, jonka presidenttiehdokas hän on.

Sipilän mukaan keskustan säännöt puoluejäsenyydestä ovat selvät: Kahteen puolueeseen ei voi kuulua saman aikaisesti.

– Kyllä hän on minulle selvästi toisen puolueen jäsen, Sipilä linjaa.

Sipilän mukaan Väyrysen on itse erottava puolueesta.

Väyrynen ei eroa

Paavo Väyrynen kiertää parhaillaan keräämässä perustamansa puolueen nimissä vaaleihin tarvittavia 20 000 kannattajaa.

Hän haluaa jatkaa yhteistyötä keskustan kanssa. Hän naurahtaa kysymykselle edellytyksistä tehdä yhteistyötä.

– En minä tiedä, pitää kysyä keskustan johdolta.

Ei minulla ole mitään tulehdusta. Kansalaispuolueen kannalta asia on selvä, koska sen jäsen voi olla jäsen myös toisessa puolueessa

Paavo Väyrynen

Europarlamentaarikko Väyrynen on muun muassa keskustan kunniapuheenjohtaja. Hän sanoo ykskantaan, että ei aio erota keskustapuolueesta. Tämä tarkoittaisi sitä, että hän erottaisi itsensä itse perustamansa puolueen paikallisyhdistyksen johdosta.

Onko tilanne tulehtunut?

– Ei minulla ole mitään tulehdusta. Kansalaispuolueen kannalta asia on selvä, koska sen jäsen voi olla jäsen myös toisessa puolueessa. Minulla ei ole tarvetta erota keskustasta.

Väyrysen ero ollut esillä kohta jo vuoden

Kahteen puolueeseen kuulumisen ongelma on ollut ajankohtainen vajaan vuoden verran. Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestö on antanut asiasta paikalliselle keskustaseuralle varoituksen, kun se ei ole ole erottanut Väyrystä.

Väyrynen on vuoden alkupuolella kertonut Ylelle, että erottaminen ei ole paikallisjärjestön sääntöjen mukaista. Varoituksen saanut Keminmaan keskustaseura on Väyrysen perustama yhdistys. Väyrynen on sitä kautta myös puolueen jäsen.

Keminmaan kunnallisjärjestö haluaa keskustan puoluejohdon käsittelevän erottamisen. Väyrysen perustama seura voi erottaa paikallisen tulkinnan mukaan Väyrysen vain yhdistyksen toiminnasta, ei puolueesta.

Puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan asia on lopulta paikallisjärjestön tehtävä.

Minun mielestäni meidän ryhmässä on vain keskustan kansanedustajia, ei muiden puolueiden kansanedustajia

Juha Sipilä

Paavo Väyrysen mukaan Sipilä on oikeassa siinä, kuka erottamisen tekee. Väyrynen ihmettelee kuitenkin sitä, että asiaan vielä palataan, koska samaan lopputulokseen päädyttiin jo kevättalvella. Asia ei Väyrysen mukaan jäänyt roikkumaan.

Aikaisemman keskustelun lopputulos oli, että Paavo Väyrysen voi erottaa puolueesta erottamalla hänen johtamansa paikallisyhdistys Keminmaan keskustaseura. Siihen vaaditaan keskustan puoluevaltuuston päätös.

Väyrynen käy ensin presidentinvaalit

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on ehdolla ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hän on kertonut palaavansa eduskuntaan, jos vaalivoittoa ei tule.

Puheenjohtaja Juha Sipilä on tyrmännyt Väyrysen paluun keskustan eduskuntaryhmään. Perustelut ovat samat.

– Minun mielestäni meidän ryhmässä on vain keskustan kansanedustajia, ei muiden puolueiden kansanedustajia, Sipilä on kertonut Ylelle.

Päätöksen eduskuntaryhmän paikasta tekee eduskuntaryhmä.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Väyrynen on ilmoittanut todennäköisesti perustavansa oman eduskuntaryhmän vaalien jälkeen. Samalla hän on kuitenkin kertonut olevansa myös keskustan jäsen.