1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalinen väärinkäytös

Tukholmassa #metoo-mielenosoitus – paikalla ollut tuhansia ihmisiä

Ruotsissa järjestetään tänään seksuaalista häirintää vastustavia mielenosoituksia useilla eri paikkakunnilla.

seksuaalinen väärinkäytös
#metoo kirjoitettuna naisen käteen.
Tiina Jutila / Yle

Tukholmassa on alkanut puoliltapäivin mielenosoitus seksuaalista häirintää vastaan. Kaupungin keskustaan odotetaan tuhansia mielenosoittajia, ja yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) lähettää tilaisuuden suorana. Myös tasa-arvoministeri Åsa Regnér on paikalla.

– Poliisin mukaan paikalla on ollut arviolta 2 000–3 000 ihmistä, kertoo Tukholman Sergelin torilla oleva Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen.

Vastaavia mielenosoituksia järjestään tänään sunnuntaina yli kymmenellä paikkakunnalla, muun muassa Göteborgissa, Malmössä, Uppsalassa ja Uumajassa.

Ihmisiä Sergelin torilla Tukholmassa.
Mielenosoitus seksuaalista ahdistelua vastaan Tukholmassa.Riikka Uosukainen / Yle

Sosiaalisessa mediassa levinnyt #metoo-kampanja on ollut näkyvästi esillä Ruotsissa. Useat naiset ulkoministeri Margot Wallströmiä myöten ovat kertoneet kokemuksiaan seksuaalisesta häriinnästä.

– Tunsimme, ettei tämä saa loppua hashtagiin. Tavoitteemme on tehdä näkyviksi naiset, jotka ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän, ahdistelun tai jopa raiskausten uhreiksi, kertoo mielenosoituksen järjestäjä Gabriella Ohlzon Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Naiset ovat kertoneet myös joutuneensa tunnettujen televisiohahmojen häiritsemiksi. Sen seurauksena sanomalehti Aftonbladet, yleisradioyhtiö SVT ja kaupallinen televisioyhtiö TV4 ovat käynnistäneet omia työntekijöitään koskevia selvityksiä.

SVT:ssä tiedot seksuaalisesta häirinnästä ovat johtaneet yhden päällikön eroon (siirryt toiseen palveluun), ja TV4 on erottanut yhden juontajan (siirryt toiseen palveluun).

#metoo-kampanja lähti leviämään, kun näyttelijä Alyssa Milano kehotti Twitterissä naisia kertomaan kokemuksistaan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Jos olet kokenut seksuaalista häirintää, kirjoita "me too" vastauksena tähän twittiin, Milano kirjoitti.

Lue lisää:

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty SVT:n johtaja erosi Ruotsissa

#MeToo-kampanja on aiheuttanut ruotsalaismedioissa sisäisiä tutkintoja seksuaalisesta häirinnästä

Lue seuraavaksi