1. yle.fi
  2. Uutiset

Tšekin Trumpiksi nimetty Babis ei halua kommunisteja ja äärioikeistoa hallitukseen

Miljardöörijohtaja sanoo, että hän haluaa tehdä yhteistyötä esimerkiksi Itävallan ja Balkanin maiden kanssa.

Tshekki
Andrej Babis puhuu lehdistölle ANO-liikkeen vaalitilaisuudessa Prahassa 21. lokakuuta.
Andrej Babis puhui lehdistölle ANO-liikkeen vaalitilaisuudessa Prahassa 21. lokakuuta. Martin Divisek / EPA

Tšekin vaalit voittaneen ANO-puolueen johtaja, miljardööri Andrej Babis aikoo etsiä kumppaneita myös itäisen Keski-Euroopan Visegrad-ryhmän ulkopuolelta esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä.

Visegrad-ryhmään kuuluvat Tšekin lisäksi Unkari, Puola ja Slovakia. Unkari ja Puola ovat olleet tukkanuottasilla EU:n kanssa esimerkiksi pakolaiskiintiöasiassa, ja Babisin vaalivoitto on herättänyt huolta Tšekin ajautumisesta naapurimaidensa EU-vastaiselle linjalle.

– Olemme kiinteä osa EU:ta ja kiinteä osa Natoa, euroskeptisen maineen saanut Babis vakuutti Euronewsin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Babis sanoo uutistoimisto Reutersille, että Visegrad-ryhmän on etsittävä liittolaisia myös Itävallasta ja Balkanilta.

– Meillä on varma liittolainen Itävallassa, herra Kurz, jolla on sama näkemys maahanmuutosta kuin meillä, Babis sanoo viitaten Itävallan vaalit voittaneen keskustaoikeistopuolueen ÖVP:n konservatiiviseen nokkamieheen Sebastian Kurziin.

Ei kommunisteja ja äärioikeistoa hallitukseen

Kun kaikki äänet on laskettu (siirryt toiseen palveluun), Tšekin parlamenttivaalit voitti Babisin ANO-puolue 29,6 prosentin osuudella. Se yltää parlamentissa 78 paikkaan 200:sta.

Toiseksi tuli keskustaoikeistolainen kansalaisdemokraattipuolue ODS, kolmanneksi piraattipuolue ja neljänneksi EU- ja islamvastainen, japanilaissyntyisen Tomio Okamuran johtama Vapaus ja suora demokratia eli SPD-puolue. Kaikki niistä saivat noin 11 prosenttia äänistä. Vaalien äänestysprosentti oli 60.

Babis tarvitsee kumppaneita enemmistön saamiseksi hallitukseen. Hän sulkee jo nyt pois hallitusyhteistyön kommunistien ja äärioikeiston SPD:n kanssa.

– En halua yhteistyötä heidän kanssaan. Olemme kutsuneet kaikki neuvottelupöytään, Babis sanoo.

ANO on Babisin mukaan EU-myönteinen puolue, joka hakee merkittävää roolia unionissa.

– Ruoan laatu on tuplattava, maahanmuuttoon ratkaisu, maahanmuuton vastainen taistelu ja muita asioita, Babis listasi Reutersille asioita, joihin hän toivoo EU-johtajilta muutosta.

Tšekin Trumpiksi tituleerattu Babis omistaa Agrofert-yritysryhmittymänsä kautta yli 200 yritystä ja työllistää reilut 30 000 ihmistä Tsekissä, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Populistimiljardöörin ANO-puolue voitti parlamenttivaalit Tšekissä

Venäjämieliset valeuutiset uppoavat tšekkeihin: "Euroopan rauha on Putinin ansiota"

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi