Italiassa kaksi kansanäänestystä: Lombardia ja Veneto äänestävät autonomiasta

Samaan aikaan kun Espanja kärsii poliittisesta kriisistä Katalonian itsenäisyyspyrkimysten vuoksi, rikkaat alueet Italiassa tahtovat laajentaa itsehallintoaan.

Ulkomaat
nainen tulee äänestyskopista
Nainen äänestää kansanäänestyksessä Lombardian ja Veneton itsehallinnosta Bresciassa ( Lombardian alueella ).Filippo Venezia / EPA

Pohjois-Italian vauraat hallinnolliset alueet Lombardia ja Veneto järjestävät sunnuntaina kansanäänestykset laajemmasta itsehallinnosta.

Talouskeskus Milano sijaitsee Lombardiassa ja turistimagneetti Venetsia Venetossa.

Molempien alueiden odotetaan äänestävän laajemman itsehallinnon puolesta, mutta tulokset eivät ole sitovia.

Neuvoa-antavat kansanäänestykset ovat mahdollinen alku prosessille, jonka myötä alueet pyrkivät vahvistamaan autonomiaansa.

Tavoitteena lisäraha ja valta

Lombardia ja Veneto ovat tyytymättömiä siihen, että ne maksavat enemmän veroja kuin saavat rahoitusta keskushallinnolta. Alueet haluavat pitää suuremman osan verotuloista itsellään.

Lombardian aluejohtaja Roberto Maroni arvioi, että kyllä-tulos äänestyksessä antaisi hänelle mandaatin koviin neuvotteluihin Rooman kanssa.

– On selvää, että mitä enemmän minulla on neuvotteluvaltaa, sitä enemmän rahaa voin tuoda kotiin, Maroni sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lisäksi alueiden johtajat tahtovat laajemmat valtuudet päättää muun muassa maahanmuutosta, turvallisuudesta, koulutuksesta ja ympäristöasioista.

Poliitikan asiantuntijoiden mukaan Lombardia ja Veneto eivät todennäköisesti pysty saamaan kovin paljon enempää rahaa keskushallinnolta ilman, että se aiheuttaisi ongelmia köyhemmillä alueilla Italian eteläosassa.

Äänestysprosentti jäämässä alhaiseksi

Venetossa äänestysprosentin pitää nousta yli 50:een, jotta kansanäänestystä pidetään laillisena.

Lombardiassa tällaista kynnystä ei ole, mutta matala äänestysprosentti heikentäisi alueen asemaa neuvotteluissa Italian keskushallinnon kanssa.

Puoleen päivään mennessä paikallista aikaa Venetossa 21 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt vaaliuurnilla. Samaan aikaan Lombardiassa vain 10 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters