1. yle.fi
  2. Uutiset

Katalonian ulkosuhteiden johtaja Ylelle: "Vankilaan joutuminen ei ole enää omissa käsissäni"

EU on tukenut Espanjan hallitusta kiistassa Katalonian kanssa. Raül Romeva uskoo, että EU kääntää vielä päänsä.

Katalonia
Raül Romeva
Katalonian aluehallinnon ulkosuhteista vastaava Raül Romeva.Antti Kuronen / Yle

Barcelona– Katalonian vastaiset pakkotoimet rikkovat perustuslakia. Myös EU:n tulisi myöntää tämä tosiasia, sanoo Katalonian aluehallinnon ulkosuhteista vastaava Raül Romeva.

Yle tavoitti Romevan Barcelonassa hautausmaalta, jossa hän oli kunnioittamassa Espanjan entisen johtajan Francisco Francon sotilasdiktatuurin uhreja.

Haastattelussa Romeva palasi useita kertoja EU:hun, joka tähän mennessä on puolustanut Espanjan hallituksen toimia Katalonian itsenäisyyskiistassa.

Romeva on pettynyt EU:hun, koska hänen mukaansa Katalonian aluehallinto on taistellut sellaisten eurooppalaisten arvojen kuten demokratian ja sananvapauden puolesta.

"Tämä on periaatteellinen taistelu"

Espanjan hallitus sen sijaan rikkoo EU:n perusarvoja, Romeva katsoo. Esimerkkinä hän nostaa esiin Jordi Cuixartin ja Jordi Sànchezin, kaksi katalonialaista itsenäisyysaktivistia, jotka ovat vangittuina Madridissa epäiltynä kansankiihotuksesta.

Myös Romeva sanoo olevansa valmis menemään vankilaan itsenäisyyden puolesta.

– En tietenkään toivo sitä, mutta se ei enää ole henkilökohtainen valinta. Tämä on periaatteellinen taistelu.

– EU:n tulisi miettiä, onko se valmis hyväksymään sen, että unionin alueella on poliittisia vankeja, joiden rikos on demokratian puolustaminen, Romeva sanoo.

Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastis vakuutti sunnuntaina, ettei hallitus aio vangita Katalonian poliittista johtoa.

kivipaasi
Barcelonan hautasmaan liepeille on pystytetty muistomerkkejä Espanjan sisällissodassa kaatuneiden ja sotilasdiktatuurin teloittamien katalonialaisten kunniaksi. Antti Kuronen / Yle

"Vain aluehallinnon johtaja voi määrätä ennenaikaiset vaalit"

Tuleva viikko on ratkaiseva Katalonian ja Madridin välisessä kiistassa. Kataloniassa aluejohtaja Carles Puigdemont on kutsunut koolle alueparlamentin.

Romeva ei suostu kertomaan, aiotaanko Katalonia julistaa itsenäiseksi, koska se on hänen mukaansa alueparlamentin päätettävissä.

Espanjan hallituksen haluamia ennenaikaisia vaaleja Romeva kommentoi sanomalla, että vain Katalonian aluehallinnon johtaja voi määrätä ne laillisesti.

– Jos joku muu määrää vaalit järjestettäväksi, ne ovat laittomat, hän sanoo.

"Espanja on aina yrittänyt hiljentää katalonialaiset"

Espanjan senaatin odotetaan ensi perjantaina hyväksyvän perustuslain 155. pykälän toimeenpanon Espanjan hallituksen suunnitelman mukaisesti.

Sen myötä Katalonian aluehallinto syrjäytetään ja Kataloniaa ryhdytään johtamaan Madridista käsin.

Katalonian aluejohtajalla Carles Puigdemontilla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Hän voi julistaa itsenäisyyden Katalonian alueparlamentin kautta ja pyrkiä parhaansa mukaan vastustamaan Espanjan tulevia toimia.

Toinen vaihtoehto olisi vaalien järjestäminen pikaisesti. Jos itsenäisyysmieliset voittaisivat, se antaisi pontta heidän aikeilleen. Jos he häviäisivät, murenisivat itsenäisyyshaaveet tältä erää.

Katalonian ulkosuhteista vastaava Raül Romeva sanoo, etteivät haaveet silti kuolisi.

– Espanjan valtio on aina yrittänyt hiljentää katalonialaiset. Se on epäonnistunut aiemmin ja se tulee epäonnistumaan tulevaisuudessakin, Romeva sanoo.

LUE MYÖS:

Espanja voi ottaa Katalonian komentoonsa ensi viikonloppuna – Lue, miten asia etenee lähipäivinä

Katalaanit tyrmistyivät Espanjan otteista – sadat tuhannet lähtivät jälleen Barcelonassa kaduille, Yle seuraa paikan päällä

Rajoy antaa potkut Katalonian aluejohdolle – Espanja on tilanteessa, jossa se ei koskaan ole ollut

Lue seuraavaksi