Herätys: Uudet diabeteslääkkeet käyvät kukkarolle, valmismatkalaki muuttuu, viikko alkaa poutaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Verensokeria mitataan vastaanotolla.
Jaani Lampinen / Yle

Uudet lääkkeet mullistivat diabeteksen hoidon – sitten laki muuttui

Diabetesliiton mukaan osa pienituloisista joutuu päättämään, käyttävätkö he vähät rahansa diabeteslääkkeisiin vai ruokaan. Uusimpia diabeteslääkkeitä ovat sokerinpoistajat ja suolistohormonit.

Uudet lääkkeet ovat kuitenkin kalliimpia kuin vanhat, ja kun potilaan omavastuuosuutta vuodenvaihteessa nostettiin, kaikilla ei ole varaa ostaa niitä.

Valmismatkalaki korvataan uudella, monia muutoksia kuluttajalle

Valmismatkalaki korvataan uudella ensi vuoden alusta. Kuluttaja voi jatkossa hakea korvausta esimerkiksi lomanautinnon menetyksestä ja matkanjärjestäjän on puolestaan varauduttava maksamaan matkailijan mahdolliset lisäyöt lomakohteessa poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Uudistamisen taustalla on EU:n matkapakettidirektiivi. Hallitus on antanut laista eduskunnalle esityksensä, mutta lain käsittely on eduskunnassa vielä kesken.

Turisteja Kosin saarella Kreikassa.
Eye Ubiquitous / AOP

Kiinalaisten ostokset Suomesta lisääntyvät

Suomalainen osaaminen kiinnostaa: kiinalaiset sijoittavat Suomeen ja ostavat meiltä yrityksiä aiempaa enemmän. Kiinan sijoitukset Suomeen ovat jopa EU:n kärkipäätä – kun otetaan huomioon, että Supercell-kauppa vastaa pääosaa sijoitusten arvosta.

Toisinpäin homma ei toimi: suomalaistuotteiden vienti Kiinaan on kasvanut selvästi hitaammin kuin Ruotsin ja euroalueen yritysten vienti. Kompakti Kova talous -video valottaa Kiina-ilmiötä.

Supercell
Kimmo Brandt / AOP

Taifuuni Lan tappoi Japanissa

Taifuuni Lan iskeytyi Japanin etelärannikolle varhain maanantaina paikallista aikaa. Myrsky aiheutti maanvyörymiä ja tulvia, ja onnettomuuksissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Kymmeniä tuhansia on kehotettu poistumaan kodeistaan, ja satoja lentoja on peruttu. Lan on voimakkuudeltaan toisen luokan trooppinen hirmumyrsky viisiportaisella asteikolla.

Viikko alkaa poutasäässä

Tänään on poutaista suurimmassa osassa maata. Idässä pilvisyys on runsasta, mutta lännessä paistaa aurinko. Lämpöä on enimmillään muutama aste, Lapissa jäädään tosin pakkasen puolelle.

Myös tiistai ja keskiviikko näyttävät pitkälti poutaisilta, kertoo meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa.

Sääkartta maanantaille 23. lokakuuta.
Sääkartta maanantaille 23. lokakuuta. Yle