Tuhannet marssivat murhatun toimittajan muistolle Maltalla: "He eivät voi hiljentää meitä"

Maltalla tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään ja vaatineet oikeutta viikko sitten murhatulle tutkivalle journalistille Daphne Caruana Galizialle.

Malta (valtio)
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana GaliziaDomenic Aquilina / EPA

”He eivät voi hiljentää meitä”, ”Ei oikeutta, ei rauhaa”, ”Ei oikeutta ilman muutosta” , ilmaisivat tuhannet mielenosoittajat kylteissään ja banderolleissaan Maltan pääkaupungissa Vallettassa sunnuntaina.

Mielenosoituksesta on kirjoittanut muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Mielenilmaus järjestettiin murhatun tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian muistolle. Osanottajat olivat erityisen huolissaan toimittajiin kohdistuvasta uhasta ja osa mielenosoittajista uskoi, että tunnettu tutkiva journalisti murhattiin korruptiotutkimustensa takia.

Mielenosoittajien reitti kulki Maltan poliisin päämajan edustalle, jossa protestoijat vaativat poliisipäällikön eroa.

Maltan hallitus on luvannut miljoonan euron palkkion murhaajan kiinnisaamiseen johtavista tiedoista.

Pääministeri ei osallistunut mielenosoitukseen

Sunnuntaiseen mielenosoitukseen osallistui useita poliitikkoja sekä presidentti Marie-Louise Coleiro Preca. Sen sijaan pääministeri Joseph Muscat sekä oppositiojohtaja Adrian Delia loistivat poissaolollaan.

– Tiedän missä minun pitäisi olla ja missä ei. En ole tekopyhä, sanoi Muscat radiohaastattelussa ennen mielenilmauksen alkamista.

Pääministerin mukaan Caruana Galizian perhe ei halunnut hänen osallistuvan tapahtumaan.

Oppositiojohtaja Delia ilmoitti puolestaan, ettei hän halua sekoittaa tilannetta enempää.

Sekä pääministeri Muscat että opposition johtohahmo Delia olivat Caruana Galizian korruptiotutkimusten kohteina.

Maltan hallitusta että pääoppositiopuoluetta voimakkaasti kirjoituksissaan kritisoinut 53-vuotias Caruana Galizia sai surmansa autopommi-iskussa. Pommi oli asetettu hänen autoonsa.

Daphne Caruana Galizia muun muassa paljasti Maltan johdon epäiltyjä yhteyksiä veroparatiisiyhtiöihin niin sanotun Panaman tietovuodon yhteydessä viime vuonna.