Taloushaukka vai korkokonservatiivi? Yhdysvalloissa odotetaan päätöstä keskuspankin pääjohtajasta

Trump saattaa vaihtaa Janet Yellenin mieleiseensä konservatiiviin.

Yhdysvaltain keskuspankin johtaja Janet Yellen kongressin valiokuntaistunnossa 13.7.2017. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Presidentti Donald Trumpin odotetaan kertovan mahdollisesti jo lähipäivinä, kenet hän nimittää keskuspankki Fedin pääjohtajaksi. Nykyisen pääjohtaja Janet Yellenin nelivuotiskausi päättyy ensi keväänä.

Yellen on menestynyt tehtävässään. Yhdysvaltain taloudella menee hyvin. Työttömyys on alimmillaan 16 vuoteen.

Trump saattaa kuitenkin haluta rohkeampaa rahapolitiikkaa, ja hänen kerrotaan haastatelleen ainakin viittä pääjohtajaehdokasta. Muiden ehdokkaiden näkemykset ovat erilaiset kuin Yellenilla, joka on jatkanut edeltäjänsä maltillisella ja varovaisella korkolinjalla.

Varoituksia inflaatiosta

Niin sanottujen taloushaukkojen mielestä Yellen on ollut liian varovainen. He varoittavat, että Yhdysvaltain pitkään matalalalla pidetyt korot voivat johtaa hallitsemattomaan hintojen nousuun, kuten 1970- ja 80-luvulla tapahtui.

Yksi näistä arvostelijoista on Trumpin oma talousneuvontaja Gary Cohn.

Muita vahvoina pidettyjä ehdokkaita Yellenin seuraajaksi ovat muun muassa Fedin kuvernööri Jerome Powell, Fedin entinen kuvernööri Kevin Warsh sekä Stanfordin yliopiston professori John Taylor.

Fedin pääjohtajavalinnalla on välitön vaikutus rahamarkkinoihin ja pidemmällä aikavälillä maailmantalouteen.

Siksi sitä seurataan tarkasti kaikkialla maailmassa.

Trump kertoo päätöksestään Valkoisen talon mukaan viimeistään 3. marraskuuta, jolloin hän aloittaa vierailunsa Aasiaan. Nimitysuutinen saattaa Yhdysvaltain median mukaan tulla kuitenkin tulla jo alkuviikosta.