Japanin vaali antaa pääministerille suuret oikeudet – luopuuko maa "itsepuolustusvoimista" ja alkaako militarisointi?

Japanin pääministeri Shinzo Aben tavoitteena on ollut perua toisen maailmansodan jälkeen laadittu perustuslaki ja saada maalle jälleen voimakas armeija.

Japani
Uutisvideot: Luopuuko Japani "itsepuolustusvoimista" ja alkaako militarisointi?
Uutisvideot: Luopuuko Japani "itsepuolustusvoimista" ja alkaako militarisointi?

Japanin pääministerin Shinzo Aben liberaalidemokraattinen puolue on saanut merkittävän voiton sunnuntain parlamenttivaaleissa.

Japanin tiedotusvälineiden mukaan LD-puolue on saanut 312 edustajaa parlamentin 465-paikkaiseen alahuoneeseen. Tämä merkitsee, että sillä on yli kahden kolmasosan enemmistö alahuoneen paikoista.

Jo aiemmin puolue oli pitänyt hallussaan kahta kolmasosaa ylähuoneen paikoista.

"Superenemmistö" helpottaa uudistuksia

Pääministerin on helppo tulkita kansalaisten antaneen hänen politiikalleen vankan tuen. Tämä "superenemmistö" molemmista parlamentin kamareista antaa Abelle mahdollisuuden viedä läpi poikkeuksellisen ristiriitaisiakin lakihankkeita.

Aben politiikan suuntaviivoja ovat mm. erittäin väljä rahapolitiikka, läheiset suhteet Yhdysvaltoihin myös turvallisuusasioissa, tiukka linja Pohjois-Korean suhteen ja energiapolitiikassa ydinvoiman elvyttäminen.

Pidemmällä aikavälillä Abe haluaa muuttaa toisen maailmansodan jälkeen, Yhdysvaltain painostuksen alla syntyneen pasifistisen perustuslain, jonka 9. artikla kieltää Japanilta tavanomaisen armeijan.

Perustuslain mukaan Japani ei hyväksy aseiden käyttämistä kansainvälisten konfliktien ratkaisukeinona. Tästä syystä Japanilla ei ole tavanomaisia asevoimia, vaan "itsepuolustusvoimat", joiden tehtävänä on yksinomaan suojella oman maan turvallisuutta. "Itsepuolustusvoimat" ovat tosin erittäin hyvin varustetut.

Parlamenttienemmistönsä avulla Aben LD-puolue voisi ajaa perustuslain uudistuksen läpi, mutta asia ei ole yksioikoinen. Japanilaisten enemmistö ei kyseilyiden mukaan halua muutosta.

Oppositio heikko

Japanin oppositio on jäämässä heikoksi ja hajanaiseksi.

Tokion kuvernöörin Yuriko Koiken perustama Toivon puolue sai vaaleissa 49 paikkaa ja toinen uusi puolue, Perustuslaillinen demokraattinen puolue 54 paikkaa.

Nämä ovat liberaalipuolueideta. Aben LD-puolue luokitellaan konservatiiviseksi.

Vaalivoitto on Shinzo Abelle merkittävä henkilökohtainenkin saavutus. Vielä kesällä hänen henkilökohtainen suosionsa oli 30 prosentin luokkaa ja hallitusta syytettiin kannattajiensa suosimisesta.

Äänestysaktiivisuus jäi 54 prosenttiin. Siihen vaikutti varmaankin Japania juuri vaalien aikaa piiskannut voimakas taifuuni Lan.

Lähteet: AFP, AP