Lääkkeetön unihoito auttaa hoksaamaan huonoja tapoja – "Jo yksi käynti voi auttaa"

Uniongelmien taustalta löytyy usein tiettyjä ajattelun ja käyttäytymisen malleja, jotka unipäiväkirja paljastaa.

unettomuus
Ylen aamu-tv: Unettomuuden lääkkeetön hoito
Ylen aamu-tv: Unettomuuden lääkkeetön hoito

Uutta lääkkeettömän unihoidon mallia sovelletaan parhaillaan useissa terveyskeskuksissa pääkaupunkiseudulla. Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) keräämien kokemusten pohjalta käytäntöä on tarkoitus laajentaa kaikkialle Suomeen.

Osastonylilääkäri Katinka Tuisku HYKSistä kertoo, että vastaavaa on kokeiltu satunnaisesti aiemmin, mutta järjestelmällinen malli on puuttunut.

– Hoitoihin on tullut paljon potilaita, jotka eivät ole saaneet näyttöön perustuvaa lääkkeetöntä hoitoa. Heidän käyttämänsä lääkkeet ovat voineet jopa pahentaa unettomuutta, Tuisku sanoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Vähintään tilapäisestä unettomuudesta kärsii (siirryt toiseen palveluun) arviolta kolmannes suomalaisista. Ainakin kolmena yönä viikossa unettomuutta ilmenee joka viidennellä.

Unipäiväkirja paljastaa huonot tavat

Unihoitajaksi pätevöitynyt sairaanhoitaja Tuula Tanskanen HYKSistä kertoo, että usein ongelmien taustalla on tiettyjä opittuja malleja. Toistuva valvominen viikonloppuisin on niistä yksi, mutta jo pelkkä vääränlainen ajattelu vaikuttaa.

– Huoli unettomuudesta on ylläpitävä tekijä. Unettomuuden pelkoon auttavat erilaiset rentoutusmenetelmät, selittää Tanskanen.

Lääkkeetön hoito alkaa aina potilaan tilanteen kartoittamisesta. Apuna on erityinen unipäiväkirja, joka antaa tietoa vuorokausirytmistä – eikä pelkästään hoitajalle.

– Yleensä potilas itsekin havaitsee, mikä unettomuutta pitää yllä, kertoo Tanskanen.

Unipäiväkirjan tarkastelun ohella hoitokäynneillä käydään läpi perusasioita unesta ja nukkumisesta. Potilas saa neuvoja aikatauluttamisesta ja vinkkejä hyvään uneen.

– Jo yksi käynti voi auttaa. Paljon riippuu siitä, miten potilas ottaa menetelmät käyttöön kotona, Tanskanen sanoo.

Pitkä unettomuus altistaa sairauksille

Ikääntyneille on tyypillistä, että he heräilevät aamuyöllä eivätkä saa enää unta. Tanskasen mukaan heidän oloaan saattaa helpottaa pelkkä tieto unen muuttumisesta iän myötä.

Katinka Tuiskun mukaan vanhukset käyttävät unilääkkeitä kolminkertaisesti työikäisin nähden. Joidenkin lääkkeiden aiheuttama sekavuus lisää vanhusten riskiä loukkaantua esimerkiksi kaatumisten myötä.

Tuisku muistuttaa, että vaikka lääke voi lyhyellä aikavälillä olla halpa vaihtoehto, tilanne kääntyy päälaelleen hoidon venyessä ja käyntien karttuessa.

– Pitkittyessään unettomuus altistaa masennukselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille, hän lisää.

Lääkkeetöntä hoitoa pidetään ensisijaisena vaihtoehtona, mutta kaikkia se ei auta. Joillekin lääkkeet ovat välttämättömiä varsinkin unettomuuden pahimmassa vaiheessa.

Lue myös:

Uusi täsmälääke mullistaa unettomuuden hoitoa – uuden sukupolven unilääkettä testataan Suomessa

Hyvä yöuni pohjustetaan jo aamulla – tässä maailman johtavien asiantuntijoiden vinkit hyvään uneen