Videopelit houkuttelivat nuoret nuorisotilalle – "Jos en olisi täällä, pelaisin varmaan kotona"

Torniossa on vuoden ajan toiminut pelitalo Serveri. Suosittu paikka vetää joka ilta kymmeniä nuoria, aina syrjäkyliä myöten.

pelit
Digitaalinen pelaaminen.
Pelitalo Serveri on paikka missä nuoret voivat pelata yhdessä.Minna Aula / Yle

TornioNuorisotila Messin ovet käyvät tiuhaan. Vuoden ajan Messin kahdessa pommisuojassa eli "pommarissa" on toiminut pelitalo Serveri (siirryt toiseen palveluun). Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja hanketyöntekijä Marko Pesonen iloitsee hyvin alkaneesta työstä.

– En tiedä uskaltaako enää sanoa, vai onko joku muu tehnyt päivityksen, mutta Suomen parhaimpia nuorisotoimen käytössä olevia pelitietokoneita löytyy täältä, Pesonen sanoo.

Tarvetta pelitalolle on. Siitä kertovat koneiden varauskirjat ja kävijämäärät. Nuoret ovat toivoneet yhteistä pelitilaa. Muutoin moni pelaisi kotona yksin tai joutuisi kantamaan koko tietokoneen vaikkapa kaverin luokse.

Digitaalinen pelaaminen.
Torniossa vuoden toiminut Pelitalo Serveri vetää joka ilta kymmeniä nuoria.

Nyt ei tarvitse. Serverin pelikoneet saavat nuorilta itseltäänkin kiitosta.

– Tosi toimivat. Uusinta rautaa ja tosi kalliita myös, sanoo luottopelaajaksi nimetty 16-vuotias Iivo Setälä.

Serverissä käy 13–26-vuotiaita nuoria. Osa tulee pelaamaan matsin silloin tällöin ja osa käy joka ilta, kun ovet ovat auki. Nuorten keskuudesta on valittu luottopelaajia, jotka auttavat tapahtumien järjestämisessä ja kaikessa tarvittavassa. 13-vuotias luottopelaaja Atte Räisänen on ahkera pelaaja. Serverissä voi tavata kavereita ja kaikki pelaavat samassa paikassa, eikä pelkästään kotona.

– Jos en olisi täällä, pelaisin varmaan kotona, Räisänen miettii.

Setälän mukaan on hienoa, että pelaajia saadaan sosialisoitumaan pelitalossa.

– Meillä pelaajilla ei ole paikkoja mihin mennä ja pelata kavereiden kanssa. Pitää joko raahata omat koneet kaverin luokse tai pelata netissä, Setälä sanoo.

Digitaalinen pelaaminen.
Yksi pelivuoro kestää 45 minuuttia.Minna Aula / Yle

Aluksi saatetaan tulla vain pelaamaan

Serverissä käy joka ilta kymmeniä nuoria. Aluksi moni on voinut tulla pelaamaan, mutta löytänyt tilasta samanhenkisiä kavereita ja hanketyöntekijä Marko Pesonen arvioi, että monelle nuorelle pelitalo on jopa henkireikä. Pesonen mukaan tarvetta pelitaloille ja paikoille, missä voi pelata yhdessä, on joka puolella Suomea.

– Ensin joku on tullut vain pelaamaan, mutta huomannut että enemmän nauttii siitä kun saa keskustella ja hengailla, Pesonen sanoo.

Pitää joko raahata omat koneet kaverin luokse tai pelata netissä.

Iivo Setälä

Serverin tehtävänä on pelikasvatus ja -sivistys. Myös esimerkiksi koodaamista, pelikerhoja, korttilautapelejä ja roolilautapelejä pääsee kokeilemaan. Puhutaan myös arjen jaksamisesta, koulunkäynnistä, levosta ja ruokailusta. Tietoutta lisätään myös vanhemmille ja opettajille: pelaaminen ole vain sitä, että nuori istuu yksin eikä tee mitään muuta.

– Olemme tavoittaneet nuoria, jotka ei muuten nuorisotiloilla kävisi, aina syrjäkyliltä asti. Haluamme, että pelaaminen nähtäisiin harrastuksena ja ehkä joillekin myös ammattina tulevaisuudessa, Pesonen sanoo.

Marko Pesonen.
Serverin hanketyöntekijä Marko Pesonen seuraa nuorten pelaamista Torniossa.Minna Aula / Yle

Serverissä K18 ikärajasta pidetään kiinni mutta joustamaan pystytään muutamalla vuodella ohjaajan läsnä ollessa esimerkiksi K16 peleissä. Yksi pelivuoro kestää 45 minuuttia eli koneella ei istuta koko iltaa. Osa nuorista on perustanut myös elektronisen urheilun joukkueen ja he treenaavat Serverin tiloissa tavoitteellisesti.

– Harva vanhempi huolestuu jos lapsi lukee kuusi tuntia päivässä mutta jos hän pelaa strategiapeliä kavereiden kanssa, se nähdään jotenkin huonompana ja kaikkea muuta poisvievänä, Pesonen sanoo.

Vanhempien ja kasvattajien rooli on tärkeä. Vanhempien pitää tietää mitä nuori koneellaan tekee.

– Skarpatkaa, että mitä se nuori siellä tekee, ei pelkästään se että pelaako nuori, vaan mitä se koneella tekee. Se vaikuttaa paljon, Pesonen muistuttaa.