1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasten heitteillejättö

Tanska aikoo ottaa käyttöön "vauvaluukut"

Suuri osa Tanskan kansanedustajista haluaa järjestelmän, jonka avulla vaikeassa elämäntilanteessa olevat äidit voivat hylätä vauvansa nimettömästi.

Lasten heitteillejättö
Nainen pitää käsissään vastasyntynyttä vauvaa esittävää nukkea abortin-vastaisessa mielenosoituksessa Chilessä elokuussa 2017.
Nainen pitää käsissään vastasyntynyttä vauvaa esittävää nukkea abortin-vastaisessa mielenosoituksessa Chilessä elokuussa 2017.Elvis Gonzalez / EPA

Tanskan parlamentissa, kansankäräjillä, on valmisteilla ehdotus ns. vauvaluukkujen ottamiseksi käyttöön. Vauvaluukulla tarkoitetaan järjestelmää, jossa synnyttänyt äiti voi nimettömänä hylätä vauvansa. Lapsi jäisi jonkin laitoksen, esimerkiksi sairaalan hoiviin.

Tanskan puolueista esitystä kannattavat erityisesti sosiaalidemokraatit, mutta se saa tukea myös Tanskan kansanpuolueelta ja sosialistiselta kansanpuolueelta. Tämä tarkoittaa, että esityksellä on kansankäräjien enemmistön tuki.

– Kysymys ei ole siitä, että vauvojen hylkääminen pitäisi tehdä helpommaksi, vaan siitä, että on järjestettävä ratkaisu erityisen vaikeassa tilanteessa oleville, sanoi sosiaalidemokraattien terveysasioiden edustaja Flemming Møller Mortensen.

Keskustelu sai alkunsa, kun viime viikolla löydettiin hylätty vauva kuolleena Glostrupista, Kööpenhaminan ulkopuolelta.

Ruotsin radion SR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tanskassa löydetään keskimäärin yksi hylätty vauva vuodessa. Vuoden 2004 jälkeen on löydetty kahdeksan vauvaa elossa ja viisi kuolleena.

Tanskan kätilöliitto vastustaa ajatusta.

– Olemme palaamassa takaisin aikaan, jolloin lapsen synnyttäminen oli häpeä. Yhä useammat lapset ovat vaarassa menettää tämän takia äitinsä, sanoo liiton puheenjohtaja Lillian Bundo Tanskan radiolle DR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Saksassa vauvaluukut ovat olleet käytössä 17 vuotta, jonka aikana niihin on jätetty noin 500 lasta. Luukkuja on myös mm. Kiinassa. Nimitys tulee keskiaikaisesta käytännöstä, jossa nunnaluostareiden seinissä oli luukkuja, joiden kautta äidit jättivät lapsensa nunnien hoiviin.

Suomessa kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) ehdotti vuonna 2014 vauvaluukkujen käyttöönottoa.

Lue seuraavaksi