Saamelaislapset saavat pian uuden elokuvan – "Saamenkieliset lastenelokuvat laitettava etusijalle"

Sara Margrethe Oskalin mukaan hän on valinnut parhaimmat ääninäyttelijät saamenkieliseen Muumien taikatalvi -elokuvaan. Aslak Holmberg pääsi näyttelemään lapsuuden lempihahmoaan, Muumipeikkoa.

muumit
Sara Margrethe Oskal
Sara Margrethe Oskal haluaa tarjota parasta mahdollista saamelaislapsille. Johan Ánte Utsi / Nrk Sápmi

Saamenkieliset lapset saavat pian katsottavakseen uuden elokuvan pohjoissaameksi, kun Muumien taikatalvesta tehty Mumi imaš muohtamáilmmis -elokuva saa ensi-iltansa kaikissa Pohjoismaissa joulukuun 1. päivä. Saamenkielinen elokuva on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja norjaksi. Elokuvan on tuottanut suomalainen tuotantoyhtiö Filmkompaniet Alpha. Elokuvan saamenkielinen tuotanto on osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Elokuvantekijä Sara Margrethe Oskal on hoitanut roolitukset saamenkielistä elokuvaa varten. Oskalin mukaan elokuvaan oli helppo löytää ääninäyttelijät, sillä monet olivat kiinnostuneet olemaan mukana elokuvassa.

– Minulla oli valinnanvaraa, pääsin kokeilemaan ja sovittelemaan, miten eri näyttelijöiden äänet sopivat yhteen. Tietenkin äänen pitää sopia myös sille hahmolle, mutta äänet, jotka lopulta ovat mukana elokuvassa, niiden pitää sopia myös yhteen, kertoo Oskal.

Mumi imaš muohtamáilmmis
Muumi ja taikatalvi -elokuva julkaistaan joulukuussa. © Filmkompaniet / Animoon

Sara Margrethe Oskal löysi ääninäyttelijöitä eri puolilta Saamenmaata Suomesta ja Norjasta, joten elokuvassa kuullaankin monia pohjoissaamenkielen murteita. Pohjoissaamessa on kaksi päämurretta ja useita alamurteita, joiden sanat tai lausumistavat voivat olla erilaisia. Murteet jakaantuvat itään ja länteen.

Tulevassa elokuvassa esimerkiksi Muumipeikko puhuu itämurretta, kun taas Muumipappa länsimurretta. Oskalin mukaan se ei ole ongelma.

– Niinhän se on Saamenmaassa, ei voi miettiäkään murre-eroja. Näen, että pitää valita ne parhaimmat (näyttelijät). Minä valitsen aina ne taitavimmat.

"Saamelaislapsille pitää tarjota vain parasta"

Sara Margrethe Oskal onkin valinnut omasta mielestään taitavimmat näyttelijät Muumi-elokuvan ääninäyttelijöiksi, sillä hän haluaa tarjota saamelaislapsille vain parasta. Sara Margrethe Oskal tuntee tekevänsä tärkeää työtä, kun on tuottamassa lapsille saamenkielistä tarjontaa.

– Minulla on vahva tunne siitä, että saamelaislapsille pitäisi tarjota vain parasta. Tarjota lapsille mahdollisuus päästä kuulemaan saamea myös mukavilla areenoilla.

Saamelaislapsille on vähän saamenkielistä elokuvatarjontaa, vahvistaa elokuvantekijä Oskal. Hän haluaakin jatkaa lastenelokuvien tekemistä.

– Se pitäisi priorisoida, sillä lapsissa on meidän tulevaisuutemme. Jos heitä ei kiinnosta saamenkieli ja -kulttuuri, niin moni asia on vaarassa kadota, painottaa Sara Margrethe Oskal.

Pääsee näyttelemään lapsuuden suosikkihahmoaan

Saamenkielisen Muumien taikatalvi -elokuvan pääroolia eli Muumipeikkoa näyttelee nuorgamilainen Aslak Holmberg. Kuten monen muunkin 1980-90 -luvulla syntyneen lapsuuteen muumit ovat kuuluneet myös Holmbergin lapsuuteen.

Holmbergin mielestä oli mukava päästä näyttelemään lapsuuden lempihahmoa, vaikka uudella nukkeanimaatiolla tehty elokuva onkin vähän erilainen kun lapsena tv:ssä nähty piirretty animaatio.

Áslat Holmberg
Aslak Holmberg kuullaan saamenkielisenä Muumipeikkona.Sara Margrethe Oskal

– Muistan, että Muumipeikko oli lempihahmoni Muumilaakson tarinoissa. Sitä on mukava päästä näyttelemään, ja varmaan meillä on joitakin yhteisiä piirteitä.

– Voisi sanoa, että tietynlainen uteliaisuus ja hyväntahtoisuus, valmius lähtemään ja mieli kokea uusia asioita, mietiskelee Holmberg hänen ja Muumipeikon yhtäläisyyksiä.

Vaikka Aslak Holmberg ei ole ammatiltaan näyttelijä, tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Holmberg pääsi näyttelemään. Holmberg on ääninäytellyt myös saamenkielisissä Teletapeissa. Häntä kiinnostaakin näytteleminen.

– Tavallaan olen jo näyttelijä näiden töiden myötä, mutta onhan se vähän erilaista ääninäytellä kuin näytellä tavallisissa elokuvissa, mutta onhan minulla siitäkin vähän kokemusta. Minä kyllä tykkään siitä ja uskon, että tulen näyttelemään myös tulevaisuudessa, toteaa Holmberg.

Muut elokuvassa esiintyvät näyttelijät ovat Niko Valkeapää *kertojana, *Johnny Mathis Sara Muumipappana, Anne Marie Guttorm Graven Muumimammana sekä Gunn Karin Skoglund Pikku Myynä.** Ante Siri näyttelee Hemulia ja Jon Iver Tellefsen Eira** on Nuuskamuikkusen äänenä.