Lintilä: "Tekoäly vietävä Pihtiputaan mummon luo, ei saa jäädä ylätason keskusteluksi"

Valtiovalta haluaa nostaa Suomen tekoälyn soveltamisen kärkimaaksi. Tekoälykoulutus sekä yritysten ja julkisen sektorin yhteistyö on avainasemassa.

tekoäly
Ylen aamu-tv: Suomi tähtää tekoälyn kärkimaaksi
Ylen aamu-tv: Suomi tähtää tekoälyn kärkimaaksi

Matkapuhelimet nostivat Suomen 1990-luvulla teknologian ihmemaaksi (tosin väliaikaisesti) ja nyt hiukan samaa viritellään tekoälyn kautta, vieläpä entisen Nokia-pomon johdolla. Valtiovalta haluaa nostaa Suomen tekoälyn soveltamisen kärkimaaksi.

– Tekoäly ei ole mikään hetken hypetys vaan se tulee olemaan iso megatrendi. Kun aikoinaan puhuttiin teollisesta vallankumouksesta, tekoälyn myötä tuleva työelämänmuutos ja sen vaikutus yhteiskuntaan ja työntekemisen muotoihin tulee olemaan erittäin iso, kuvasi muutosta elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Aamutv:n haastattelussa.

Lintilä nimitti toukokuussa erillisen ohjausryhmän valmistelemaan ehdotusta tekoälyohjelmaksi. Ohjausryhmää johtaa entinen Nokia-johtaja Pekka Ala-Pietilä, jota niinikään haastateltiin Aamu-tv:n haastattelussa.

– Tekoäly on kuin uusi sähkö. Se tulee helpottamaan meidän kaikkien elämää. Se muuttaa yritysten kilpailukykykenttää, mahdollistaa julkisen sektorin paremmat palvelut ja se muuttaa myös työtä ja työelämää, arvioi Ala-Pietilä.

Lintilän ja Ala-Pietilän mukaan tekoälyä voidaan laajasti hyyödyntää esimerkiksi terveydenhoidossa: röntgenanalyyseissä, syöpäseulonnoissa, vanhusten kotihoidossa, keskoshoidoissa.

– Kone seuloo kaiken datan, mutta totta kai lopullisen päätöksen tekee aina hoitava lääkäri. Kokemukset tekoälyn tekemistä diagnooseista keskosten puolella on kuulemma, että noin 96 prosenttia on osunut oikein, Lintilä kertoi.

Yrityksille iso rasti

Tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksista Suomen elinkeinoelämälle käydään läpi tänään laajassa tapahtumassa Helsingin Finlandiatalolla. Tilaisuus kokoaa saman katon alle toista tuhatta asiantuntijaa. Tapahtumassa julkistettiin myös ohjausryhmän laatima väliraportti keinoista viedä Suomi tekoälyaikaan.

– Erityisesti julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö, ennakkoluuloton ja rajoja rikkova yhteistyö tulee olemaan aivan keskeisessä roolissa, kuinka hyvin kykenemme hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia, Ala-Pietilä kertoo.

Lintilä korostaa tekoälykoulutuksen merkitystä ja sitä, että siitä tehdään elinikäistä oppimista.

– Yrityksillä tulee olemaan erittäin iso rooli siinä, että henkilökuntaa jatkuvasti koulutetaan. Elinikäinen oppiminen nousee ihan uuteen rooliin, Lintilä sanoo.

– Pitää myös muistaa, että tekoäly ei saa jäädä ylätason keskusteluksi vaan tekoälyn menestyksen ratkaisee se, kuinka hyvin saamme kansanomaistettua tekoälyn. Se vaatii koulutusverkostomme menoa ihan sinne legendaarisen Pihtiputaan mummon luo.

Tekoälytyökalut tutuiksi

Ala-Pietilän mukaan tekoälyosaamisessa on kaksi yhtä tärkeää tasoa. On tärkeä saada huippuosaajia tekoälytuotteiden ja -palvelujen rakentamiseen, mutta yhtä lailla suomalaisten pitää oppia käyttämään tekoälytyökaluja.

– Aikanaan piti oppia käyttämään sähkötyökaluja nyt pitää oppia käyttämään tekoälytyökaluja ja -palveluja. Meidän pitää kouluttaa kaikki oivaltavasti käyttämään näitä.

Tekoälytyöryhmän työn etenemistä voi seurata netissä osoitteessa tekoälyaika.fi (siirryt toiseen palveluun). Ohjausryhmän toimikausi kestää nykyisen hallituskauden loppuun.