Finnairin lisäeläkejupakassa ryvettynyt valtion omistajaohjausosaston päällikkö ei hae jatkokautta

Eero Heliövaaran pesti valtion omistajaohjausyksikön osastopäällikkönä päättyy vuodenvaihteessa.

Eero Heliövaara Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara ei aio hakea jatkokautta. Heliövaara kertoo STT:lle haluavansa siirtyä kohti uusia haasteita. Hän sanoo, että kesällä ollut kohu Finnairin lisäeläkkeistä ei vaikuttanut yksittäisenä asiana hänen päätökseensä.

Heliövaara sanoo jo aiemmin valmistautuneensa henkisesti luopumaan pestistä, sillä hänen edeltäjällään olisi ollut oikeus palata tehtävään. Nyt paikka on avoimessa haussa.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) suomivat Finnair-jupakan aikana Heliövaaraa. Sipilän mukaan lisäeläkkeen myöntäminen Finnairin toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle oli vastoin valtion omistajaohjauksen periaatteita.

Sipilä myös sanoi elokuussa, että Heliövaaran olisi pitänyt kertoa hänelle Finnairin aikeista myöntää lisäeläke Vauramolle.

Heliövaara puolestaan sanoi elokuussa, ettei hänen mielestään kertomisen kynnys ylittynyt. Heliövaaran mukaan päätöksen lisäeläkkeestä teki Finnairin hallitus itsenäisesti.

Yle kertoi jo elokuussa, että Heliövaaran työ omistajaohjausyksikössä päättyy vuodenvaihteessa.

Vauramolle myönnetystä lisäeläkkeestä kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti helmikuussa 2017. Kohu asiasta nousi, kun Helsingin Sanomat kertoi samasta aiheesta elokuussa.