Törnävän sairaala-alue myydään rakennusyritys Jossulla Oy:lle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Törnävän sairaala-alueen seinäjokelaiselle yritykselle.

sosiaali- ja terveyshallinto
Törnävän sairaalan rakennukset on suojeltu.
Pasi Takkunen/Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esittää sairaanhoitopiirin valtuustolle, että Törnävän sairaala-alue myydään Jossulla Oy:lle. Jossulla Oy on talonrakennusalalla toimiva yritys, jonka omistaa Rakennus K. Karhu Oy:n omistajaperhe.

Jossulla Oy teki alueesta reilun seitsemän miljoonan euron tarjouksen.

– Jossulla teki tarjouksen, joka oli parempi kuin Seinäjoen kaupungin alun perin esittämä hinta, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.

Kolmannen tarjoajan, puolalaisen Satio Capitalin tarjous oli korkein, mutta sairaanhoitopiirin hallitus katsoi siihen sisältyvän riskejä, minkä vuoksi sen tarjousta ei hyväksytty.

– Puolalaisten tarjous oli indikatiivinen ja sitä oli tarkoitus tarkentaa sen jälkeen, kun yhtiö olisi tutustunut kohteeseen. Katsoimme siihen sisältyvän jonkin verran riskejä, Pihlajamäki sanoo.

– Sillä ei ollut myöskään riittävän vakuuttavia referenssikohteita, joissa se olisi ottanut vanhan kiinteistön kehitettäväkseen.

Psykiatria jatkaa vielä Törnävällä

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä on psykiatrian toimintoja Törnävällä vuoteen 2021 asti.

– Yhtenä elementtinä oli se, millä ehdoilla tilat olisivat kaupan jälkeen vuokrattavissa psykiatrian käyttöön. Jossullan tarjous oli siltä osin edullisempi kuin kahdella muulla, Jaakko Pihlajamäki sanoo.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee kauppaa kokouksessaan 13. marraskuuta.

– Hallitus haluaisi painottaa, että Törnävän alue säilytettäisiin yhtenäisenä ja sitä kehitettäisiin kokonaisuutena, Pihlajamäki toteaa.

Kaupunki kaavoittaa

Seinäjoen kaupungin hallintojohtaja Jari Jokinen toivoo, että kaupunki ja Törnävän sairaala-alueen uusi omistaja löytävät yhteisymmärryksen alueen tulevaisuudesta.

– Meillä oli näkemys, että kokonaisuus, toteutus ja aikataulut menisivät kaupungin omistuksessa paremmin sen mukaan, mikä näkemys kaupungilla on alueen kehittämisestä, mutta ei ole poissuljettua, että yhteinen näkemys [rakennusliikkeen kanssa] löytyisi, Jokinen sanoo.

Rakennus K. Karhu on Seinäjoen kaupungille tuttu kumppani aiemmista hankkeista.

Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri järjestivät viime vuonna arkkitehtikilpailun Törnävän alueen tulevaisuudesta. Jari Jokinen arvelee arkkitehtikilpailun suunnitelmien toimivan jatkossa taustamateriaalina aluetta kaavoitettaessa.

– Viime kädessähän kaupungin näkemykset tulevat huomioitavaksi, kun meillä on kaavoitusmonopoli asiassa, Jokinen toteaa.

Artikkelilin lisätty Jaakko Pihlajamäen kommentit 23.10. klo 12.59. Lisätty Jari Jokisen kommentit 23.10. klo 13.35.