Auki vain viikon vuodessa? Legendaarinen Cafe Jazz vaikea yhtälö yrittäjälle

Porin Etelärannan maisemaan olennaisena osana kuuluva Cafe Jazz uhkaa jäädä ilman yrittäjää. Rakennus on rapistumassa, eikä kenelläkään tunnu olevan haluja investoida rakennukseen.

rakennukset
Cafe Jazz.
Jari Pelkonen / Yle

Porin legendaarinen Cafe Jazz etsii parhaillaan uutta yrittäjää, joka nostaisi koko Etelärannan jälleen uuteen kukoistukseen.

Edelliset yrittäjät eivät ole saaneet monen tuntemaa maamerkkiä riittävän kannattavaksi. Yli kaksikymmentä vuotta Pori Jazz 66 ry:n hallinnassa ollut rakennus uhkaa rapistua paikaksi, joka on auki ehkä yhden viikon vuodessa.

Pori Jazz ei halua vielä tässä vaiheessa kommentoida Cafe Jazzin tulevaisuutta. Moni entisistä yrittäjistä miettii, onko jazzyhdistyksellä todellista halua kehittää Cafe Jazzia vai kuoria vain kermat päältä yrittäjän kantaessa kaiken vastuun.

Yksi syy rappiotilaan on rakennuksen monimutkainen vuokrakuvio, joka saa aikaan tyhjiön, jossa oikeastaan kenelläkään ei ole haluja ryhtyä investoimaan tiloihin riittävästi rahaa.

Ongelmallinen vuokrakuvio

Cafe Jazzin rakennuksen omistaa Porin kaupunki. Kaupunki vuokraa rakennuksen edelleen Pori Jazz 66 ry:lle, jonka tehtävänä on vuokrata tila edelleen yrittäjälle ja huolehtia rakennuksen kunnossapidosta.

Jazzyhdistys perii yrittäjältä tiloista vuokraa, jonka moni aikaisempi yrittäjä kokee olevan liian suuri rakennukseen tehtyihin investointeihin nähden.

Tätä mieltä on muun muassa viime kesän Cafe Jazzia pyörittänyt Antti Jalonen. Hänen mukaansa alhaisempi vuokrataso antaisi yrittäjällekin mahdollisuuden sitoutua kehittämiseen enemmän.

Vuokranperinnän lisäksi jazzyhdistys määrittelee monia muita ehtoja ravintolatoiminnalle rakennuksessa. Ehdoissa määritellään muun muassa se, mitä olutta yrittäjä voi Cafe Jazzissa myydä. Ehdot vaikeuttavat normaalia ravintolaliiketoimintaa rakennuksessa.

– Ei pysty kilpailuttamaan juomatoimittajia tai ottamaan paikallisten tuottajien tuotteita valikoimiin, sanoo Antti Jalonen.

Jalosen mielestä kaupungin tulisi tukea Jazzia enemmän, jotta vuokratasoa saataisiin yrittäjälle edullisemmaksi.

Kaupunki piilotukee jo nyt

Porin kaupungin ja Pori Jazz 66 ry:n välinen vuorkasopimus Cafe Jazzista on katkolla vuodenvaihteessa. Porin tilayksikön päällikön Mikko Viitalan mukaan sopimusta sorvataan uuteen uskoon parhaillaan. Nykyinen vuokrasopimus ei ole ollut kaupungille suotuisa, sillä Cafe Jazzin rakennus ei tuota kaupungille euroakaan.

– Ei ole ollut tuloja, mutta ei ole menojakaan. Plus-miinus-nolla näyttää tilinpäätös.

Rakennuksen mahdollinen tuotto on siis valunut kaupungin piilotukena suoraan Pori Jazzille. Viitalan mukaan Porin kaupunki on linjannut, että jatkossa sen omistamista rakennuksista peritään markkinaehtoista vuokraa.

– Itse toivoisin, että rakennuksesta pidetään parempaa huolta ja pystyttäisiin perimään sellaista markkinaehtoista vuokraa, ettei kenellekään synny piilotukea.

Harmillinen fiilis on siitä, että kukaan ei huolehdi siitä oikeasti. On omituista, että vanha, hieno ja suojeltu rakennus on aivan retuperällä.

Jaakko Karumo, Cafe Jazzin entinen yrittäjä

Kuka haluaisi investoida?

Kahdeksan vuotta Cafe Jazzin isäntänä toiminut Jaakko Karumo on seurannut apeana paikan nykysuuntaa. Karumon mukaan on syntynyt tilanne, jossa kukaan ei halua sijoittaa rakennukseen penniäkään.

– Harmillinen fiilis on siitä, että kukaan ei huolehdi siitä oikeasti. On omituista, että vanha, hieno ja suojeltu rakennus on aivan retuperällä, Karumo suomii.

Hän ihmettelee myös tilannetta, jossa yrittäjältä vaaditaan sitoutumista rakennukseen. Karumon mukaan esimerkiksi terassi ei täytä nykyiasiakkaan vaatimuksia millään tavalla ja se vaatisi pikaista investointia. Rakennuksen viemäröinti ei Karumon mukaan kestä auki pitämistä myöhäiseen syksyyn. Se taas tekee pikkujoulumyynnin mahdottomaksi.

Samalla kaupunki pistää naapuriin jättisumman rahaa. Etelärannan ehostus on parhaillaan käynnissä. Karumon mukaan sama meno on jatkunut jo vuosia. Kaupunki on investoinut paljon esimerkiksi Kirjurinluotoon, mutta toisella puolella jokea rantamakasiini on jäänyt kokonaan ilman tukea. Erityisesti muutaman vuoden takainen kesäravintolan kunnostus jäi mieleen iskuna vasten yrittäjän kasvoja.

– Katsoimme, kun vieressä Kirjurinluodon kesäravintolaa korjattiin 350 000 eurolla. Siinä alkoi miettimään, mikä meininki on oikeasti.