Thaimaan kuningas haudataan tällä viikolla – kokosimme turistin käyttäytymisohjeet

Yli vuoden kestänyt suruaika huipentuu torstaina pidettäviin hautajaisiin, joihin osallistuu ainakin 250 000 ihmistä.

Thaimaan kuninkaalliset
Mustiin pukeutunut nainen, pää painuksissa, silmät kiinni kantaa kuninkaan kuvaa.
Kuningas Bhumibolin kuolemasta tuli 13. lokakuuta kuluneeksi vuosi. Rungroj Yongrit / EPA

Vuosi sitten kuollut Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej polttohaudataan torstaina 26. lokakuuta. Hautajaisseremoniat alkavat jo keskiviikkona ja kestävät viisi päivää.

Thaimaalaisten suuresti kunnioittama kuningas kuoli 13. lokakuuta 2016. Lähes jumalalliseen asemaan nostettu kuningas johti maata 70 vuotta.

Monet thaimaalaiset ovat pukeutuneet koko vuoden mustaan, ja hautajaisia on valmisteltu hartaasti. Esimerkiksi joukko tunnetuimpia käsityöläisiä ovat rakentanut Bangkokissa kymmenen kuukauden ajan kultaista krematoriota.

Ruumista on säillytetty Bangkokissa palatsialueella, missä yli 12 miljoonaa ihmistä on käynyt muistamassa häntä.

Kokosimme turisteillekin hyödyllisiä ohjeita tälle, tavallista hiljaisemmalle, viikolle:

*1. Baarit ovat auki, *mutta riehakasta juhlintaa on kehotettu välttämään. Hautajaispäivänä 26.10 useimmat ravintolat saattavat olla kiinni.

2. Älä ota selfie-kuvia, joissa on taustalla hautajaissaattue. Valokuvien ottamista sinänsä ei ole kielletty, kertoo Bangkok Post -lehti. Tv-asemia on kehotettu vähentämään viihdeohjelmia.

*3. Pukeudu asianmukaisesti. *Thaimaalaiset pukeutuvat näinä päivinä mustaan. Heitä on kehotettu välttämään muun muassa farkkuja ja hihattomia paitoja. Säännöt eivät koske suoraan matkailijoita, mutta myös heiltä toivotaan kunnioittavaa pukeutumista erityisesti palatsialueen läheisyydessä.

*4. Varaudu ruuhkiin. *Bangkokiin odotetaan paljon muualta maasta tulevia surijoita, joten liikenne ruuhkautuu useina päivinä. Paikalliset viestimet kertovat esimerkiksi tiesuluista. Turvatoimet ovat tiukat – katuja valvoo arviolta 80 000 poliisia, sotilasta ja turvamiestä.

5. Monet nähtävyydet on suljettu hautajaispäivänä eli torstaina 26. lokakuuta. Myös kaupat ovat hautajaispäivänä kokonaan tai osan päivästä kiinni. Pankit ovat kiinni koko päivän. Kuninkaallinen palatsi Grand Palace ja siihen kuuluva Smaragdibuddhan temppeli toimivat hautajaisten pitopaikkana.

Bhumibolin poika, 65-vuotias Vajiralongkorn on tarkoitus kruunata virallisesti kuninkaaksi vuoden loppuun mennessä. Tarkkaa päivämäärää seremonialle ei ole kerrottu.

Lue tästä (siirryt toiseen palveluun)ulkoministeriön ohjeistus matkailijoille.

Lähteet: STT-Yle