Mehiläiselle eniten pisteitä Länsi-Pohjan sote-yhteisyritykseen

Vasemmistoliitto esitti maanantaina kokoontuneelle ohjausryhmälle palveluiden siirtämistä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sote sana.
Yle Uutisgrafiikka

Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava Mehiläinen on saanut eniten pisteitä Länsi-Pohjan soteyrityksen osakkaaksi. Länsi-Pohjan sote-projektin poliittinen ohjausryhmä käsitteli asiaa maanantaina. Ohjausryhmä päätti äänestyksen jälkeen esittää, että kuntien valtuustot päättävät yhteisyrityksen perustamisesta.

Vasemmistoliiton Sari Moisanen esitti, että kunnat siirtäisivät sote-palvelunsa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vastuulle.

– Mikä takaa yhteisyrityksen erityisaseman, jos maakunta keskittää leikkaukset Rovaniemelle eikä myönnä Meri-Lappiin palveluseteleitä, Moisanen pohtii.

Yhteisyrityksen perustamista on perusteltu palvelujen ja työpaikkojen säilymisellä. Moisasen mielestä palvelujen siirtäminen sairaanhoitopiirille olisi turvallisempi ratkaisu.

– Saisimme vähennettyä kuntien osaoptimointia palvelujen tuotannossa. Kaikki tuotettaisiin yhden katon alla, mikä takaisi, että ainakin osa palveluista säilyisi. Ajattelen, että Länsi-Pohjan synnytyksille myönnetään helpommin poikkeuslupa, jos toiminta on julkisen sektorin eikä yrityksen tekemää.

Mikä takaa yhteisyrityksen erityisaseman, jos maakunta keskittää leikkaukset Rovaniemelle eikä myönnä Meri-Lappiin palveluseteleitä.

Sari Moisanen

Moisasen esitystä kannattivat ohjausryhmän vasemmistoliittolaisen jäsenet. Se hävisi pohjaesitykselle äänin 5 - 7.

Seuraavaksi yhteisyrityksen perustamista käsitellään marraskuun alussa, kun Mehiläisen edustajat ja Meri-Lapin alueen päättäjät tapaavat toisensa. Tavoitteena on, että yhteisyrityksestä tehdään lopullinen päätös kuun puolivälissä.

Jos kuntien valtuustot asettuvat yhteisyrityksen perustamisen kannalle, asian käsittelee vielä sairaanhoitopiirin hallitus, jonka vastuulle kuuluu hankinnoista päättäminen.