Vaasan hovioikeus kiinnosti satoja – "Se on niin pramean näköinen, että oli pakko tulla katsomaan miltä sisällä näyttää"

Vaasan hovioikeuden ovet olivat auki tänään muutaman tunnin ajan tavalliselle kansalle. Kiinnostuneita riitti heti aamusta.

hovioikeudet
Vaasan hovioikeuden punatiilinen rakennus on monelle tuttu ulkopuolelta.
Vaasan hovioikeuden punatiilinen rakennus on monelle tuttu ulkopuolelta.Antti Haavisto/Yle

Kello oli vielä vähän vaille aamuyhdeksän, kun ensimmäiset vieraat jo astuivat sisään Vaasan hovioikeuden (siirryt toiseen palveluun) massiivisista ovista. Nimi listaan, metallinpaljastimen läpi aulaan ja sen jälkeen ryhmän kanssa kiertämään taloa.

Ensimmäisten vieraiden joukossa olivat nuoret opiskelijat Anniina Luodes ja Eemeli Teppo. Heille hovioikeuden rakennus on ulkoapäin tuttu.

– Ajan tästä pyörällä aina ohi, kun menen yliopistolle, kertoo Eemeli.

Virroilta Vaasan opiskelemaan tullut Anniina kertoo, että hovioikeus on sellainen rakennus, jonka hän usein esittelee perheelleen ja muillekin. Nyt piti tulla katsomaan minkälainen rakennus on sisältä.

– Se on niin pramean näköinen, että oli pakko tullla katsomaan miltä sisällä näyttää, nauraa Anniina.

Värit ja alkuperäiset esineet ihastuttivat

Jos vierailijoiden reaktioista taloa kiertäessä voi jotain päätellä, niin varsin vaikuttuneita olivat kaikki. Muhkeat kattokruunut, seinien ja kattojen värit sekä maalaukset keräsivät ihastuneita kommentteja.

Tiina Holm hovioikeudesta esittelee rakennusta.
Tiina Holm hovioikeudesta esittelee rakennusta.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasalainen Anita Koskela on asunut aikoinaan hovioikeuden naapurissa, mutta nyt oli ensi kertaa mahdollisuus nähdä rakennus sisältä. Koskela oli vaikuttunut.

– Tosi hieno, aivan upea. Mahtavat puitteet ja ihanat maalaukset kaikki restauroitu. Todella hieno, innostuu Koskela.

Hovioikeus toimielimenä on ollut Vaasassa jo vuodesta 1776 lähtien, mutta paikka on toki muuttunut. Nykyisissä tiloissa hovioikeus on ollut yli 150 vuotta. Rakennuksen arkkitehti on Carl Axel Setterberg. Hovioikeus muutti rakennukseen vuonna 1862.

Vaasan hovioikeuden salin huonekalut ja sisustus henkivät historiaa.
Vaasan hovioikeuden salin huonekalut ja sisustus henkivät historiaa.Antti Haavisto/Yle

Vuosien varrella rakennusta on restauroitu. Alkuperäisiä pintoja on otettu esiin. Seinät ja katot ovatkin varsin värikkäitä.

Nyt keskiviikkona yleisöä kierrätettiin eri puolilla taloa ja väki pääsi näkemään noin puolet talon tiloista. Esimerkiksi henkilökunnan työtilat pysyivät kuitenkin suljettuina.

Päivän aikana tiloihin tutustui noin 650 kävijää.

Historiallinen työympäristö

Notaari Leena Lehmusvirpi tuli taloon 18-vuotiaana. Tarkoitus oli olla vain äitiysloman sijaisena, mutta toisin kävi ja nyt Lehmusvirpi jää eläkkeelle hovioikeudesta 45 vuoden työuran jälkeen.

Notaari Leena Lehmusvirpi on työskennellyt Vaasan hovioikeudessa 45 vuotta.
Notaari Leena Lehmusvirpi on työskennellyt Vaasan hovioikeudessa 45 vuotta.Jarkko Heikkinen/Yle

Vuosiin on mahtunut monenlaista, mutta tilat ovat pysyneet samoina. Toki teknologian kehitys näkyy historiallisessakin rakennuksessa ja nykyajan vaatimukset on pitänyt sisällyttää taloon historia huomioon ottaen.

Tilaa rakennuksessa on yli 3 000 neliötä ja kaikki neliöt ovat hovioikeuden käytössä. Hovioikeuden rakennuksessa työskentelee kuutisenkymmentä henkilöä. Vaasan hovioikeuden presidentti on Tapani Vasama.

Kyllä tälle kauneudelle on tullut sokeaksi

Leena Lehmusvirpi, notaari

Mutta miltä tuntuu työskennellä näin kauniissa, historiaa ja arvokkuutta henkivässä rakennuksessa?

– Kyllä tälle kauneudelle on tullut sokeaksi. Kun joku vierailija tulee ja sanoo, että onpa täällä hienoa, huomaa taas itsekin, että niinpä onkin, Leena Lehmusvirpi naurahtaa.

Museovirasto/RKY: Vaasan rantapuistovyöhyke julkisine rakennuksineen ja Vaasan Höyrymylly (siirryt toiseen palveluun)