Lipuntarkastajat tulossa Jyväskylän paikallisbusseihin – tarkastajia tällä hetkellä vain Helsingissä ja Tampereella

Jyväskylä kaupunki aikoo palkata lipuntarkastajia seudun joukkoliikenteeseen, vaikka pummilla matkustavia ei juuri olekaan.

konduktöörit
Jyväskylän liikenteessä matkasi viime lauantaina ilmaiseksi 10 000 tonttua.
Jyväskylän vihreisiin Linkkeihin on tulossa matkalipuntarkastajia.Jiri Halttunen

Paikallisliikenteen vihreisiin Linkkeihin tulisi alustavien kaavailujen mukaan neljä tarkastajaa, jotka koulutettaisiin kaupungin pysäköinninvalvojista.

Matkalippujen tarkastamiseen tarvitaan lupa liikenne- ja viestintäministeriöltä. Joukkoliikennejaosto käsittelee lupahakemusta tällä viikolla.

Tarkastusmaksun suuruutta ei ole vielä päätetty. Sen päättää aikanaan joukkoliikennejaosto.

Mutta ollaanko liikenteessä oikean tyyppisillä lipuilla?

Ari Tuovinen

Tällä hetkellä lippukontrollointia tekevät bussinkuljettajat oman työnsä ohessa. Helsingin kaltaista ongelmaa liputta matkustavista ei Jyväskylässä kuitenkaan ole. Helsingissä tosin matkustajamäärät ovat huomattavasti suuremmat ja lippukontrolli ratikoissa ja lähjunissa on työläämpää, kun matkustajat pääsevät sisään monista ovista.

– Meillä ei ole ongelmana, että tultaisiin liputta. Mutta ollaanko liikenteessä oikean tyyppisillä lipuilla, se on ehkä meidän ongelma, sanoo joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen Jyväskylän kaupungilta.

Opiskelijalipulla huijataan halvempaa kyytiä

Esimerkiksi väärästä lipputyypistä käy työssäkäyvä aikuinen, joka matkustaakin halvemmalla opiskelijalipulla. Edullisempaa kyytiä voi keplotella myös ostamalla halvemman vyöhykkeen lippuja pidemmille matkoille.

Jyväskylässä lipuntarkastamista on pohdittu jo vuodesta 2014 alkaen.

Tarkastustoiminta voisi alkaa Jyväskylässä aikaisintaan kesällä 2018.

Ari Tuovinen

– Siitä lähtien, kun paikallisliikenne siirtyi kaupungin järjestämäksi, niin tavoitteena on ollut, että saataisiin tarkastajia autoihin.

Lipuntarkastajia työskentelee Tuovisen mukaan tällä hetkellä vain Helsingissä ja Tampereella, joissa molemmissa tarkastuksesta vastaavat HSL:n tarkastajat.

Ari Tuovinen arvioi, että lupamenettelyn, tarkastajien koulutuksen ja muiden käytännön järjestelyiden jälkeen tarkastustoiminta voisi alkaa Jyväskylässä aikaisintaan kesällä 2018.