1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseiden vienti

Erkki Tuomioja moittii aseiden vientiä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin – Ilkka Kanerva ei koe hirveitä värähtelyjä

Aseviennin voimakkaan kasvun vuosina ulkoministerinä toimineen SDP:n Erkki Tuomiojan mielestä on kyseenalaista, että Jemenin sotaan osallistuviin maihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on viety aseita. Kokoomuksen Ilkka Kanerva puolustaa Suomen asevientiä.

Kuva: Jouni Immonen / Yle ja Jarno Kuusinen / AOP

Ulkoministerinä vuosina 2000–07 ja 2011–15 toiminut Erkki Tuomioja näkee Lähi-itään suuntautuvassa aseviennissä suuria ongelmia.

– Lähi-idässä ei ole juurikaan demokratioita eikä ole juurikaan sellaisia maita, jotka eivät olisi jossain konfliktissa osapuolena joko suoraan tai epäsuorasti. Näin ollen on hyvin kyseenalaista, että esimerkiksi Jemenin sotaan osallistuviin maihin, kuten Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin on viety aseita, Tuomioja toteaa.

Suomen asevienti Lähi-itään lisääntyi merkittävästi vuonna 2014, kun Tuomioja oli ulkoministerinä. Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) vetämissä hallituksessa käytiin aseviennistä kiivastakin keskustelua.

– Yksi tapaus on, jossa hallitus päätti äänestyksen jälkeen toisin kuin ulkoministeriö oli lausunnossaan esittänyt vientiluvan myöntämisestä Saudi-Arabiaan. Minusta se oli silloin virhe ja on sitä edelleen, Tuomioja huomauttaa.

Qatar riidoissa naapureiden kanssa

Tuomiojan mukaan pulmia on myös Qatarissa.

– Qatar ei ole ehkä tällä hetkellä juuri osallisena missään, mutta Qatarin politiikka on ollut hyvin ailahtelevaa ja sillä on nyt ristiriitoja kaikkien naapurimaittensa kanssa, Tuomioja arvioi.

Jatkossa Tuomioja toivoo, että aseviennin sääntöjä kunnioitetaan.

– Pidetään kiinni niistä periaatteista, että suomalaisia aseita ei päädy konfliktien osapuolten käsiin eikä niitä käytetä ihmisoikeusloukkauksiin ei suoraan eikä epäsuorasti, Tuomioja linjaa.

Kanerva: Suomi vie puolustusjärjestelmiä

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva näkee Lähi-itään suuntautuvan aseviennin kasvun osittain tilastopoikkeamana, sillä aseviennistä lähes puolet johtuu yhden ajoneuvotoimituksen arvosta.

– Ei tämä nyt hirveitä värähtelyjä aiheuta. En näe asiassa ilmenevän poliittista muutosta, Kanerva korostaa.

Ulkoministerinä vuosina 2007–08 toiminut Kanerva myöntää esimerkiksi Qatariin liittyvät pulmat.

– Totta kai on selvää, että on katsottava, mihin ryhmiin ne tuotteet kuuluvat, joita sinne ollaan viemässä. Meillähän tyypillisimpiä ovat ajoneuvot, erityyppiset suojavarusteet ja erilaiset vaikkapa tutkakotelot, joita käytetään ilma-aluksissa ja niin edelleen. Me emme tuollaisiin maihin tietysti toimita muuta kuin puolustuksellisia järjestelmiä, Kanerva linjaa.

Kanervan mielestä Suomi toimii aseviejänä esimerkillisesti.

– Kaikkien näiden järjestelmien toimittamisen ehtona Suomen puolelta on loppukäyttäjän tiedossa olo. Meillä täytyy olla tarkasti kaikkien seuraavien vaiheitten ostajien ja hallussapitäjien tiedot käytössämme ja haluamme kaupan ehtoihin tämän sisällyttää, Kanerva toteaa.

Lue myös:

Taas ennätys: Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde