Hyppää sisältöön

Elias Vahala, 17, on ”palkkasoturi” ja Helka Kalliomäki, 35, ”sotapäällikkö” – yliopistolla kehitetty testi löytää sinulle parhaiten sopivat pelit

Turun yliopiston pelaajaprofiilitutkimus aukoo uusia uria. Pelaajatestillä autetaan pelaajia, mutta se on hyödyksi myös pelialan yrityksille.

Testin tarjoamia pelaajaprofiileja ovat muun muassa "ritari", "muusa", "seikkailija" ja "tutkimusmatkailija". Kuva: Your Kind of Games / Yle Uutisgrafiikka

17-vuotias turkulainen Elias Vahala on juuri tullut bänditreeneistä kotiin. Kitaransoiton lisäksi nuori mies pelaa tietokonepelejä.

– Tykkään suoraviivaisesta toiminnasta, ja Counter Strikea onkin tullut pelattua paljon. Joskus pelaan pelejä, joissa pitää hidastaa ja ajatella loogisesti.

Esimerkkinä hän mainitsee pankkiryöstöpelin Payday 2. Siinä ei saa jäädä poliiseille kiinni, selventää Vahala.

– Ei voi vain rynniä läpi, vaan pitää pohtia, miten edetä viisaasti. Sellaiset tehtävät ovat kivoja ja pelit hauskoja pelata.

Ajattelen, että tämä on yksi harrastus muiden joukossa.

Elias Vahala

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun pelaajaprofiilitesti (siirryt toiseen palveluun) laittaa Elias Vahalan kategoriaan ”palkkasoturi”. Yksi heitä kuvaavista luonnehdinnoista on, että he pitävät pelaamisesta paljon. Nuorimies hymähtää ja nyökyttelee päätään.

– Ajattelen, että tämä on yksi harrastus muiden joukossa. Samalla kun pelaa, voi headsetin kautta jutella netissä kavereiden kanssa.

Kerran Vahala huomasi hämmästyksekseen pelaavansa samaa peliä netissä sukulaismiehen kanssa. Pelien virtuaalisessa maailmassa kaikki on mahdollista.

Kuva: Ari Welling / Yle

Helka Kalliomäki on äiti ja sotapäällikkö

35-vuotias turkulainen kahden pojan äiti Helka Kalliomäki käy töissä Turun yliopistolla. Tietokonepelejä hän pelaa lähinnä yhdessä lastensa kanssa. Pelaajatesti antaa Kalliomäelle profiilin ”sotapäällikkö”, mikä saa hänet purskahtamaan nauruun.

– Meillä on perheessä pitkään ollut traditiona pelata jouluna Risk-lautapeliä. Erityisesti isäni kanssa on aikamoisia taisteluita.

Risk on alun perin ranskalainen, 1950-luvulla julkaistu strategiapeli. Siinä pelaajat yrittävät maailman karttaa kuvaavalla pelilaudalla valloittaa armeijoillaan alueita muilta.

Meillä on perheessä pitkään ollut traditiona pelata jouluna Risk-lautapeliä.

Helka Kalliomäki

– Sotapäällikkö-profiili on hauska, koska olen yleensä aika hyvä Risk-pelissä. Strategiapelit ovat siis minun juttuni ja saattaisin olla hyvä muissakin samankaltaisissa peleissä.

Toistaiseksi Kalliomäki tyytyy pelaamaan 5- ja 8-vuotiaiden poikiensa kanssa lähinnä autopelejä. Kännykässä on ladattuna Pokemón Go -peli, sitäkin tulee pelattua satunnaisesti.

Helka Kalliomäki pelaa toisinaan kännykällä Pokémon Go -peliä. Kuva: Ari Welling / Yle

Kaksi peleistä innostunutta tutkijaa yhdisti voimansa

Turussa kehitetyn profilointitestin tavoitteena on helpottaa tietokone- ja mobiilipelien pelaajia löytämään itselleen parhaiten soveltuvia pelejä. Testin voi täyttää netissä muutamassa minuutissa, kertoo Your Kind of Games -hankkeen tutkimusjohtaja Aki Koponen.

– Pelaajana voin sanoa, että tällä hetkellä oikeanlaisen pelin löytäminen on perkeleellisen vaikeaa.

Kaikki se aika, jonka olisi voinut käyttää pelaamiseen, kuluukin pelien selailemiseen.

tutkimusjohtaja Aki Koponen

Testin päätteeksi Ludia-hahmo tarjoaa testaajalle pelaajatyypin lisäksi myös muutamia pelejä, jotka saattaisivat häntä kiinnostaa. Koposen mukaan nykyisellään pelien etsiskely digitaalisilta markkinapaikoilta on useimmiten silkkaa hakuammuntaa.

– Kaikki se aika, jonka olisi voinut käyttää pelaamiseen, kuluukin pelien selailemiseen. Bisneksen kannalta huono puoli on, ettei siinä rahakaan liiku.

Pelaajaprofiilitesti on kahden innostuneen yliopistolaisen luomus. Aki Koponen on kauppatieteilijä ja Jukka Vahlo folkloristi. Heidän apunaan ovat teoreettisen fysiikan tohtorit Jani Sainio ja Jaakko Vainio. Yhdessä nelikko kehittää profiloinnin toteuttavaa tekoälyä ja pelitietokantaa. Mukana on myös muutama ohjelmistokehittäjä.

– Aika jännä kombinaatio tämä ryhmä on, eikä vastaavia varmastikaan vielä ole monia. Koneälyn tutkimus on kovassa nosteessa, joten lisää varmasti tulee, sanoo projektipäällikkö Jukka Vahlo.

Your Kind of Games -hankkeen projektipäällikkö Jukka Vahlo ja tutkimusjohtaja Aki Koponen. Kuva: Ari Welling / Yle

Vahlo valmistelee samalla englanninkielistä väitöskirjaansa pelaajan ja pelin välisestä vuorovaikutuksesta. Väitöskirja kuuluu folkloristiikan oppiaineeseen.

Pelejä ja leikkejä on folkloristiikassa on tutkittu jo kauan, mutta digitaalisia pelejä hyvin vähän. Vahlon mukaan folkloristiikka on kaupallisen hyödyntämisen suhteen varovainen oppiaine monista mahdollisuuksista huolimatta.

– Koitan vähän ravistella ja tuoda folkloristiikkaan uutta tuulahdusta. Vaikka olemme bisneksen kanssa tekemisissä, voimme silti tuoda uutta arvokasta tutkimusta oppiaineeseen.

Vahlon mukaan kansanperinteen tutkimuksessa Turussa puhaltavat modernimmat tuulet kuin esimerkiksi Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla kansanrunouden arkistot ja tiukka yhteys Suomen Kirjallisuuden Seuraan suuntaavat tutkimusta.

Koitan vähän ravistella ja tuoda folkloristiikkaan uutta tuulahdusta.

projektipäällikkö Jukka Vahlo

– Folkloristiikassa tutkitaan erilaisia ilmiötä halloweenin pelle-pelotteluista Trump-meemeihin ja fan fictionista stand up -komiikkaan. Folkloristit tekevät monenlaista nykykulttuurin tutkimusta, vaikka oppiaineen nimi viittaakin helposti vain perinneaineistojen analysointiin.

Pelaajaprofiilien takana laaja tutkimusaineisto

Turussa kehitetty pelaajaprofiilitesti ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Tosin lähes kaikki kilpailijoiden tutkimukset nojaavat perinteisiin kyselytutkimuksiin, kertoo tutkimusjohtaja Aki Koponen.

– Muissa testeissä saattaa olla vastattavaa jopa 20 sivun verran. Me taas olemme kehittäneet pelillisen kyselyn, jota on toivottavasti hauska täyttää, sanoo Koponen.

Testin taustamateriaalina käytetään aineistoa (siirryt toiseen palveluun), jota on saatu kasaan ryhmän aiemmissa tutkimuksissa. Vastauksia on Suomen lisäksi Japanista, Tanskasta ja Kanadasta.

Testi käyttää hyväkseen 8 000:ta aiemmin annettua vastausta. Näiden vastausten pohjalta on muodostettu 12 eri pelaajapersoonallisuustyyppiä, joista kone suosittelee testin tekijälle yhtä. Lisäksi testi kertoo kaksi muuta pelaajaprofiilia, jotka ovat testin tekijää lähellä.

– Kone kertoo testin tekijälle, onko hän ”sotapäällikkö” vai ”muusa”. Samalla hän saa samankaltaisia pelaajakavereita ja yksilöityjä pelisuosituksia. Hän ei tietenkään tunne näitä kavereita, mutta heillä on paljon yhteistä.

Jukka Vahlon pelaajaprofiili on testin mukaan ”seikkailija” tai ”muusa”, sillä hän pitää tarinallisista peleistä. Aki Koponen taas on ”hurjapää” tai ”palkkasoturi”, sillä hän vaatii peleiltään suoraviivaista toimintaa, eikä pidä hempeilystä.

Your Kind of Games -projektille on jo suunnitteilla jatkoa

Pelialan järjestö Neogames julkaisee vuosittain raportin siitä, miten pelialalla Suomessa menee. Sen mukaan pelkästään viime vuonna julkaistiin eri alustoille kaikkiaan 750 000 uutta peliä.

– Tämä kertoo siitä suosta, missä pelinkehittäjät ja pelaajat ovat. Pelifirmat markkinoivat Facebookin kautta mobiilipelejä ja toivovat pelaajien jäävät sen verran koukkuun että maksavatkin pelistä jotain, päivittelee Jukka Vahlo.

Tavoitteenamme on löytää pelinkehittäjien käyttöön tietoa markkinoista ja niiden kehityksestä.

tutkimusjohtaja Aki Koponen

Turun kauppakorkeakoulun Your Kind of Games on puolitoistavuotinen projekti, johon on saatu rahoitusta innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä. Rahaa riittää vuoden loppuun, mutta erityisesti mobiilipeleihin keskittyvää jatkoa projektille jo suunnitellaan.

Tekesin raha on suunnattu hankkeisiin, joissa tutkimuksesta voitaisiin luoda uutta liiketoimintaa. Tässä tapauksessa jo olemassa olevasta tutkimustiedosta pyritään luomaan yliopistolle bisnestä.

– Tavoitteenamme on löytää pelinkehittäjien käyttöön tietoa markkinoista ja niiden kehityksestä. Haluamme tarjota ratkaisun, jolla pelaajat ja pelinkehittäjät voivat löytää toisensa helpommin, sanoo Aki Koponen.

Tee testi:

.
.