1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Helsingin yliajo: Epäilty myöntää kuolemantuottamuksen, mutta kiistää tahallisuuden

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeustuomiota murhasta Helsingin Lönnrotinkadulla heinäkuussa tapahtuneesta yliajosta. Vastaaja myöntää kuolemantuottamuksen, mutta ei tapon yrityksiä eikä murhaa.

Syytetty (oik.) Helsingin käräjäoikeidessa tiistaina 24. lokakuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lönnrotinkadun yliajon käsittely on alkanut tänään tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii heinäkuun lopulla Helsingin keskustassa ihmisten päälle autolla kaahanneelle miehelle tuomiota murhasta ja viidestä tapon yrityksestä. Teko on lisäksi ollut syyttäjän mukaan erityisen raaka ja julma.

Puolustuksen mukaan vastaaja hidasti vauhtia ja pysähtyi. Hän ei käsittänyt kuolonuhrin pudonneen auton alle ja raahautuneen sen mukana kohtalokkain seurauksin. Epäilty myöntää kuolemantuottamuksen, mutta ei tapon yrityksiä eikä murhaa.

Kuolonuhrin lisäksi yksi toinen henkilö kulkeutui auton konenpellillä kymmenien metrien matkan ennen kuin putosi maahan auton viereen. Hän selvisi törmäyksestä ruhjeilla.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Poliisi sai ilmoituksia epäillyn kaahailusta jo aikaisemmin

52-vuotiaan miehen epäillään törmänneen autollaan tahallaan kuuteen ihmiseen suojatiellä heinäkuun 28. päivänä Lönnrotinkadulla. Yksi ihminen kuoli yliajossa.

Poliisi oli jo yliajoa edeltävänä päivänä saanut ilmoituksia epäillyn kaahailusta Tuusulanväylällä ja yliajopäivänä ympäri kaupunkia.

Mies on syyllistynyt myös aiemmin törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Toukokuussa 2013 hän ajoi huomattavaa ylinopeutta Helsingin keskustassa. Vauhtia oli kolmenkympin nopeusrajoitusalueella ainakin seitsemänkymmentä kilometriä tunnissa.

Epäilty on ollut aiemmin pakkohoidossa, ja hänet luovutettiin poliisilta terveysviranomaisten huostaan kiinnioton jälkeen.

Imatran käräjäoikeuden aiemmasta tuomiosta käy puolestaan ilmi, että mies myös sytytti isänsä asunnon palamaan Imatralla heinäkuussa 2003. Asunnossa olivat sisällä miehen isä ja hänen 10-vuotias poikansa, jotka onnistuivat pakenemaan talosta.

Poliisi on tutkinut tämän vuoden heinäkuun 28. päivän tapahtumia Lönnrotinkadulla tappona, viitenä tapon yrityksenä, rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Juttua muokattu 24.10.2017 klo 13:40. Otsikkoa muutettu, kartta lisätty.