Tampereelle hyvinvointikeskus allianssimallilla – ensimmäisenä Suomessa

Tesoman keväällä avattavan keskuksen hyvinvointipalvelut toteutetaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kumppanuusmallilla.

Hyvinvointikeskus
Tesoman liikekeskus työmaa
Marko Melto / Yle

Tampereella ensi keväänä avattavan Tesoman hyvinvointikeskuksen palvelut toteutetaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kumppanuusmallilla, jossa Tampereen kaupunki ja Mehiläinen-ryhmittymä muodostavat allianssin.

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Tesoman hyvinvointiallianssi siirtyy kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen, sekä hyväksyi toteutusvaiheen allianssisopimuksen allekirjoitettavaksi.

Kaupungin tiedotteen mukaan Tesoman hyvinvointikeskuksen palvelut tulevat olemaan Tampereen kaupungin julkisia palveluja, mutta niiden toteutustapa on aivan uusi: kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun hyvinvointipalveluihin sovelletaan rakennushankkeista tuttua allianssimallia.

Allianssimallissa osapuolet jakavat keskenään toiminnan riskit ja hyödyt sekä sitoutuvat yhteisesti sovittuihin tavoitteisiin.

Palvelut saman katon alta

Tesoman keskustaan rakenteilla olevaan liikekeskukseen muuttaa eri puolilla Tesomaa sijainneita palveluja kuten hammashoitola, lapsiperheiden hyvinvointineuvola, nuorisotilat, kirjasto lukusaleineen sekä pitkään evakossa ollut terveysasema.

Tiedotteen mukaan vastuu allianssin kokonaisuudesta on yhteinen, mutta Tampereen kaupunki on päävastuussa hyvinvointikeskuksen lasten ja nuorten suun terveydenhuollon, lapsiperheiden palvelujen, kotihoidon, kirjaston, lähitorin sekä nuorisopalvelujen tuottamisesta.

Terveysaseman vastaanottopalvelujen, aikuisten suun terveydenhuollon sekä tehostetun palveluasumisen osalta päävastuu puolestaan on Mehiläinen-ryhmittymällä.

Yhteisökahvilasta ja muusta kolmannen sektorin toiminnasta vastaavaksi kumppaniksi on valittu Setlementti Tampere Ry.

Mallia pilotoidaan

Allianssin kustannuksiin on varattu 157,2 miljoonaa euroa ja sen tuottamissa hyvinvointipalveluissa tulee työskentelemään noin 200 henkilöä.

Sote- ja maakuntauudistuksessa allianssimallia pilotoidaan hyvinvointipalvelujen järjestämisen ja tuottamisen toteutustapana.

Tesoman hyvinvointiallianssi ja siihen liittyvät sopimukset ovat kaupungin mukaan joustavia uudistuksen myötä tapahtuvien muutosten suhteen.

Allianssisopimus on siirrettävissä kokonaan tai osittain, ja tilaajalla säilyy koko sopimuskauden ajan yksipuolinen sopimuksen irtisanomisoikeus.