Helsingin kuolemaan johtanut yliajo käräjillä – Syyttäjä vaatii kaahaajalle tuomiota murhasta ja viidestä tapon yrityksestä

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään tiistaina niin sanotun Lönnrotinkadun yliajon oikeuskäsittely, joka jatkuu ensi viikon maanantaina.

oikeudenkäynti
Muistokukkia ja -kynttilöitä Annankadulla Helsingissä torstaina 3. elokuuta 2017.
Viikko Helsingin keskustan yliajon jälkeen tapahtumapaikalle oli tuotu muistokukkia ja -kynttilöitä. Tapauksen oikeuskäsittely alkaa tänään Helsingin käräjäoikeudessa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään tiistaina kesällä Helsingin Lönnrotinkadulla tapahtunutta yliajoa.

Syyttäjä vaatii heinäkuun lopulla Helsingin keskustassa ihmisten päälle autolla kaahanneelle miehelle tuomiota murhasta ja viidestä tapon yrityksestä.

Aivan kaupungin ytimessä Lönnrotinkadulla tapahtuneessa yliajossa kuoli 51-vuotias nainen ja loukkaantui viisi muuta ihmistä. Yliajo tapahtui heinäkuun lopulla aikaan, jolloin keskikaupungilla oli paljon jalankulkijoita.

Lönnrotinkadun yliajo-oikeudenkäynnin syyttäjänä toimii kihlakunnansyyttäjä Kimmo Virtanen. Hän ei halua etukäteen kertoa, miksi syytenimikkeenä on murha, josta langetettava rangaistus on Suomen rikoslain mukaan elinkautinen vankeusrangaistus.

– En halua kommentoida asiaa ennen kuin käsittely on aloitettu ja todistajia on kuultu. Oikeudenkäynti pitäisi käydä oikeussalissa, ettei tule niitä väitteitä, että se käydään salin ulkopuolella mediassa.

Tapauksen käsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tiistaiaamuna. Käsittelyä jatketaan vielä ensi viikon maanantaina.

– Tämä johtuu lähinnä kuultavien henkilöiden määrästä. Kaikki eivät mahdu yhteen päivään.

Tapaukseen liittyy yksityiskohtia, joiden perusteella tuomioistuin saattaa päättää, että käsittely tehdään ainakin osittain suljettujen ovien takana.

– Pidän todennäköisenä, ja jos minun mielipidettäni kysytään, niin ainakin osa käsitellään yleisön läsnä olematta ja julistetaan salaiseksi.

"Haastehakemus odotetunlainen"

Myös epäillyn puolustusasianajaja Tero Ala-Mieto sanoo, ettei mielellään kommentoi oikeudenkäyntiä etukäteen.

– Täytyy myös päämiehen kanssa keskustella, millaisen tiedotuslinjan otamme.

Ala-Mieto ei halua spekuloida, mikä voisi olla johtanut siihen, että tapauksessa on päädytty murhasyytteeseen. Haastehakemus ei kuitenkaan ole hänen mielestään erityisen yllätyksellinen.

– Haastehakemus ei ole vielä julkinen, mutta sanoisin, että se on odotetunlainen.

Teosta epäilty mies vangittiin elokuun loppupuolella. Epäillyllä 51-vuotiaalla miehellä on aiempia rikostuomioita muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja ymmärrystä vailla tehdystä tuhotyöstä. Mies sytytti vuonna 2003 isänsä asunnon palamaan. Miehen isä ja poika pääsivät pakenemaan asunnosta ennen tulen syttymistä. Imatran käräjäoikeus katsoi, että mies oli tekohetkellä ymmärrystä vailla.