Hyppää sisältöön

"Venäjällä seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos Putinin" – #metoo-kampanja kirvoittaa kommentteja maailmalla

Ilmianna sikailija, kehotetaan Ranskassa, jossa aihetta on aiemmin hyssytelty. Afrikan maissa ja Lähi-idässä osa naisista pelkää jakaa häirintäkokemuksiaan leimautumisen pelossa.

Mielenosoitus ahdistelua vastaan Rabatissa, Marokossa. Kuva: Abdelhak Senna / EPA
Tekijät

Ranskatar kehottaa: "Ilmianna sikailija"

Sosiaalisen median #metoo, #moiaussi ja #balancetonporc -kampanjat ovat keränneet Ranskassa satojatuhansia viestejä ja lietsoneet kiivasta keskustelua seksuaalisesta ahdistelusta. 

Erityisen suosittu on ollut tunniste #balancetonporc, joka kehottaa vapaasti suomentaen "ilmiantamaan tuntemasi sikailijan".

Kampanjan aloitti New Yorkissa asuva ranskalaistoimittaja Sandra Muller. Ajatuksena on ollut ahdistelijoiden häpäisy ja heidän nimiensä julkaiseminen. Räväkkää kampanjaa on toki myös kritisoitu. 

Kokemastaan ahdistelusta ovat kertoneet viime viikkoina useat eturivin ranskalaisnäyttelijät kuten Juliette Binoche, Léa Seydoux ja Isabelle Adjani. Syytöksiä on kohdistunut elokuva- ja viihdemaailman lisäksi myös esimerkiksi ranskalaisiin poliitikkoihin.

Näyttelijä Juliette Binoche. Kuva: Lumma Foto / AOP

Keskustelu on saanut Ranskassa valtavasti julkisuutta, sillä seksuaalisesta häirinnästä ei ole puhuttu maassa aiemmin näin avoimesti. Aihetta on leimannut pikemminkin hyssyttely – tuoreessa muistissa on esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston ex-johtajan Dominique Strauss-Kahnin seksikohu raiskausväitteineen.

Myöhemmin ilmeni, että Strauss-Kahnin asiaton käytös oli laajalti tiedossa ollut "julkinen salaisuus".  

Ranskassa seksuaalinen häirintä on valitettavan yleistä. Le Figaro -lehden teettämän kyselyn mukaan yli puolet ranskalaisnaisista on kokenut seksuaalista ahdistelua tai väkivaltaa ainakin kerran elämässään.

Alle 35-vuotiaiden naisten kohdalla kokemukset ovat vieläkin yleisempiä: heistä seksuaalista ahdistelua on kokenut kaksi kolmasosaa.

Toimittaja Sandra Muller linkkaa tviitissään haastatteluun, jossa Pariisin pormestari Anne Hidalgo kertoo kohdanneensa ahdistelua. "Hänkin", Muller kommentoi.

Ranskassa onkin ryhdytty toimiin ahdistelukulttuurin kitkemiseksi. Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Marlène Schiappa valmistelee lakia, joka tehostaisi seksuaalisen väkivallan valvontaa ja kriminalisoisi esimerkiksi naisiin kaduilla kohdistuvan häirinnän, kuten jatkuvan huutelun.

Asiaan on herätty myös yritystasolla. Useat ranskalaisyritykset ovat ryhtyneet kouluttamaan työntekijöitä ja esimiehiä seksuaaliseen häirintään liittyvissä kysymyksissä.

Venäjällä some vaikenee ahdistelusta

Venäjällä #metoo-kampanja ei juuri näy somessa, vaikka amerikkalaisen tähtituottajan Harvey Weinsteinin uhrien joukkoon on ilmoittautunut venäläisen filmiteollisuuden promootiojärjestön johtaja, näyttelijä Jekaterina Mtsitouridze.

Mtsitouridze kertoi The Hollywood Reporter -lehdessä kohtaamisestaan Weinsteinin kanssa Venetsiassa vuonna 2004. Mtsitouridze tapasi huonovointiseksi ilmoittautuneen Weinsteinin tämän hotellihuoneessa, jossa vastassa oli kylpytakkiin sonnustautunut ja vihjailevasti käyttäytynyt mies.

Hämmentynyt Mtsitouridze oli paennut huoneesta. Myöhemmin Weinstein oli varoittanut naista vaikenemaan. "Olepas nyt fiksu tyttö", Mtsitouridze kertoo Weinsteinin sanoneen hänelle Cannesin elokuvajuhlilla.

#Metoo-kampanjan sijaan Venäjällä otsikoihin ovat nousseet naisnäyttelijät Ljubov Tolkalina ja Agnija Kuznetsova, joista ensimmäinen ilmoitti ahdistelun olevan ihanaa ja jälkimmäinen syytti naisia kähmimisen sallimisesta.

Näyttelijä Ljubov Tolkalina. Kuva: imago stock / AOP

Myöhemmin Tolkalina tosin pyysi anteeksi sanomisiaan ja väitti tulleensa väärinymmärretyksi.

Paljoa enempää ei herunut ymmärrystä venäläismisseiltä. Miss Universum -ehdokas Ksenja Aleksandrova sanoi medialle, että Venäjällä moinen seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos presidentti Vladimir Putinin.

Venäjän Miss Maailma -ehdokkaan Polina Popovan mukaan ahdistelu riippuu naisen omasta käytöksestä.

– Jos osaa pitää välimatkaa, kaikki menee hyvin, hän sanoi.

Naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen ahdisteluun ja väkivaltaan suhtaudutaan Venäjällä edelleen konservatiivisesti.

Naisaktivisti Alena Popova, joka ei ole sukua missille, kirjoitti Facebookissa, että ehkäpä ahdistelun "puuttumisesta" pitäisi kiittää Putinin sijaan venäläisiä viranomaisia.

Popovan mukaan heidän yleinen asenteensa nimittäin on se, että ahdisteluun syypää on nainen itse.

Afrikassa näyttelijät sisuuntuivat kertomaan häirinnästä

Afrikan maissa ovat puhuttaneet viime päivinä muun muassa kenialais-meksikolaisen näyttelijän Lupita Nyong'on häirintäkokemukset.

Muun muassa 12 Years A Slave -elokuvasta tunnettu Nyong'o on kertonut sanomalehti New York Timesissä, kuinka hänkin joutui tuottaja Harvey Weinsteinin ahdistelemaksi.

Näyttelijä Lupita Nyong'o. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Afrikassa huomio on kiinnittynyt erityisesti Nigerian Nollywoodina tunnettuun elokuvateollisuuteen. Nollywood-näyttelijöiden ammattiliiton puheenjohtaja kertoo Africa Newsille (siirryt toiseen palveluun), että seksuaalista häirintää tapahtuu, mutta siihen ei puututa.

Myös Etelä-Afrikassa näyttelijä Nokuthula Ledwaba on kertonut #metoo-kampanjan innoittamana laajamittaisesta häirinnästä maan viihdeteollisuudessa. Hän on kieltäytynyt työskentelemistä häiriköiden kanssa.

Muutkin näyttelijät ovat ottaneet kantaa asiaan.

– Monien asiasta avautuvien näyttelijöiden ura hiipuu, koska tekijät ovat vahvempia ja heillä on enemmän valtaa, näyttelijä Florence Masebe kertoo Times Live -sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Kamerunilainen aktivisti-toimittaja Minou Chrys-Tayl sanoo tviitissään, että afrikkalaisissa yhteiskunnissa seksuaalista häirintää siedetään liikaa ja naiset joutuvat kärsimään.

Länsi-Afrikan maissa #metoo-kampanja on saanut kaksijakoisen vastaanoton, raportoi Thomson Reuters -säätiö. Senegalissa jotkut naiset kertoivat pystyneensä ensimmäistä kertaa keskustelemaan seksuaalisesta häirinnästä kampanjan ansiosta.

Toisaalta naiset Senegalissa ja Nigeriassa kertovat, että jotkut ihmiset pelkäävät kommentoida #metoo-päivityksiä leimautumisen pelossa.

Palestiinalaisnainen ei uskalla jakaa kokemuksiaan

"Esitä, ettet huomaa mitään. Älä reagoi, sillä sitä he haluavat", opasti jordanialainen naistuttava suomalaista muutama vuosi sitten suhtautumaan ahdisteluun julkisilla paikoilla.

Monen Lähi-idän kaupungin arjessa ahdistelu on naiselle arkipäivää. Siihen asennoidutaan usein edellä kuvattuun tapaan: ahdistelu ei ole hyväksyttävää, mutta naisten pitää yrittää kestää, kävellä ohi katse naulittuna eteenpäin.

Palestiinalainen nainen ostoksilla torilla Gazassa. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Ei siis ole ihme, että #metoo-kampanja on herättänyt jonkin verran keskustelua myös arabimaissa.

Palestiinalaisalueet ovat tästä yksi esimerkki. Useat palestiinalaiset naiset ovat jakaneet kampanjan hashtagia viime päivinä.

Aihe on kuitenkin niin herkkä, että vain harvat ovat jakaneet henkilökohtaisia kokemuksiaan. Leimautumisen pelko on yhä suuri, ja ahdistelu vyörytetään helposti naisen omaksi syyksi.

Keskustelu onkin liikkunut enemmän yleisellä tasolla. On puhuttu esimerkiksi siitä, miten pukeutuminen ei vaikuta siihen, kohtaako nainen häirintää – sitä kun kokevat niin huivia käyttävät naiset kuin paljain päin kulkevat. Tai siitä, millaisista tapauksista kukakin on kuullut.

Palestiinalaisessa naisten oikeuksia ajavassa Filistiniaat-järjestössä ajatellaan, että pelkästään keskustelun virittäminen on jo edistysaskel.

– Olemme vielä alussa tässä työssä, järjestöä johtava Wafa Abdul Rahman sanoo.

Myös kriittisiä ääniä on kuulunut. Joidenkin mielestä palestiinalaisalueiden konservatiivisessa yhteisössä ahdistelua ei tapahdu lainkaan, ja kyse on länsimaisesta ilmiöstä.

Abdel Rahmanin mielestä enemmistö ihmisistä kyllä tunnistaa ongelman olemassaolon, vaikka itse ongelman korjaamiseen on matkaa.

Lue lisää:

Europarlamentin julkinen salaisuus vuosi julki – #metoo-kampanja mursi tulvavallit Strasbourgissa