Ulkoministeriö Suomen aseviennistä: Vaikea varmistaa, että aseet eivät päädy vääriin käsiin

Vientiin liittyvät arviot tehdään tarkasti ja tapauskohtaisesti, vakuutetaan Suomen ulkoministeriöstä.

aseiden vienti
Ulkoministeriön rakennus.
Ulkoministeriö sijaitsee Helsingin Katajanokalla. Derrick Frilund / Yle

Yle kertoi tänään maanantaina, kuinka Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde. Suomen kumppaneita Lähi-idässä ovat Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit, jotka käyvät sotaa Jemenissä, jossa on toistuvasti isketty siviilikohteisiin.

Ulkoministeriön asevalvontayksikön vastuuvirkamies Ilkka Rentola vakuuttaa, että asevientiin liittyvät arviot tehdään tarkasti ja tapauskohtaisesti. Myös muiden EU-maiden, erityisesti Pohjoismaiden, linjauksia seurataan. Jemeniin ei Rentolan mukaan aseita viedä.

– Jos käy ilmi, että suomalainen ase viedään Jemeniin, emme sitä hyväksy, emmekä anna vientilupaa. Arviot tehdään todella tarkasti ja olemme myös tehneet kielteisiä arvioita. On myös näitä pakotemaita, joihin ei pakotteiden vuoksi viedä lainkaan puolustustarvikkeita, Rentola sanoo.

– Ja täytyy ottaa myös huomioon, että kun puhutaan puolustustarvikkeista ja suojamateriaaleista, ne eivät ole varsinaisesti aseita.

Kenelle aseet päätyvät?

Aseiden käyttöiät ovat useiden vuosien mittaisia ja Lähi-idän kehitystä on vaikea ennakoida. Rentola myöntää, että on vaikeaa varmistaa, että nyt myydyt aseet eivät ole väärissä käsissä kymmenen vuoden kuluttua.

– Kyllä harkinta täytyy tehdä siinä tilanteessa, kun tuote viedään. Katsomme kuka ja mikä on loppukäyttäjä. Onko se esimerkiksi puolustusvoimat. Yksityisten osalta, jos kohteena on yritys, joka vie tai myy tuotteita edelleen, niin siinä on riski, että aseet joutuvat ei-toivotulle loppukäyttäjälle.

Tällä hetkellä Patria hieroo kauppoja Qatariin, minkälainen vientimaa se olisi?

– Sitten kun kauppa realisoituu, niin tilannetta katsotaan sen valossa. En nyt tähän ota sen enempää kantaa, Rentola vastaa.

Yle ei tavoittanut ulkoministeri Timo Soinia (sin.) maanantai-iltana kommentoimaan Suomen asevientiä.

*Lue myös: *

Asekonserni Patria hieroo jättikauppoja Qatariin – Liiketoimintajohtaja: "Vähimmillään 100 miljoonan euron kaupat"