Ruotsin talous kovassa vedossa – Valtion velka pian pienin sitten vuoden 1977, ennustaa ministeri

Ruotsin valtiontalouden ylijäämä oli EU-maiden toiseksi korkein yhdessä Maltan kanssa, kertoo Eurostatin tuore vertailu.

Ruotsi
Jalankulijoita ja turisteja Drottninggatanilla Tukholmassa.
Ministerin mukaan parantunut työllisyys on kohentanut Ruotsin valtion taloutta. Derrick Frilund / Yle

Ruotsin valtiontalous oli viime vuonna hyvässä vedossa, sillä maalle kertyi EU-maista toiseksi eniten budjetin ylijäämää suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT). Tieto käy ilmi EU:n tilastopalvelu Eurostatin maanantaina julkaisemista tiedoista.

Eurostatin vertailussa eniten budjetin ylijäämää suhteessa BKT:hen kertyi Luxemburgille (1,6 prosenttia). Ruotsi ja Malta olivat seuraavina, molemmat 1,1 prosentissa. Neljäntenä tuli Saksa (0,8 prosenttia).

Suurimmat budjetin alijäämät kertyivät puolestaan Espanjalle (4,5 prosenttia), Ranskalle (3,4 prosenttia) ja Romanialle (3,0 prosenttia).

Ruotsalaisministeri: "Selvästi vahvin valtiontalous"

Ruotsin valtiovarainministeri, sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson on kommentoinut tuoretta tilastoa ruotsalaismedialle ja iloinnut maansa talouden olevan EU:n parhaimmistoa.

Andersson totesi uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun), että tilasto vahvistaa Ruotsin julkisen talouden olevan vahvassa kunnossa.

Tukholman vanha kaupunki ilmasta kuvattuna.
Tukholman vanhaa kaupunkia. Maurizio Rellini / AOP

– Olemme erittäin vahvoja vertailukelpoisiin maihin vertailtaessa. Hieman isompiin EU-maihin verratessa meillä on selvästi vahvin valtiontalous, Andersson kommentoi Expressenin taloussivuille (siirryt toiseen palveluun).

Andersson on listannut Ruotsin menestykselle kolme syytä: tiukan finanssipolitiikan, valtion kulujen hallinnan ja työpaikkojen lisääntymisen.

Suomi sijoittui vertailussa niiden maiden joukkoon, joiden julkinen talous oli alijäämäinen, viime vuonna alijäämää kertyi 1,7 prosenttia budjetista.

Ruotsin velka ensi vuonna pienin sitten vuoden 1977

Eurostat on vertaillut myös valtion velan suhdetta bruttokansantuotteeseen. EU-maista pienin velkasuhde oli viime vuonna Virolla, jossa se oli 9,4 prosenttia. Seuraavana tulivat Luxemburg (20,8) ja Bulgaria (29,0).

Ruotsi oli velkaisuudessaan EU:n keskitasoa paremmalla puolella: Ruotsilla velkaa oli 42,2 prosenttia BKT:sta, Suomella puolestaan 63,1 prosenttia, joka sijoittaa Suomen vertailun keskikastiin.

Ruotsin valtiovarainministeri Andersson on kommentoinut myös velkatilannetta todeten, että enemmistö alhaisen valtionvelan maista on Itä-Euroopan suhteellisen nuoria valtioita.

– Ruotsilla tulee ensi vuonna olemaan maan alhaisin valtion velka mitä meillä on ollut sitten vuoden 1977, Andersson ennusti.

Eniten velkaa suhteessa BKT:hen oli viime vuonna Kreikalla (180,8 prosenttia), Italialla (132,0) ja Portugalilla (130,1).

*Lue myös *

Mistä maailma puhuu: Ruotsissa koulut pohtivat henkilökortteja ja lähiöiden jengiväkivalta huolestuttaa

Ruotsi jyllää verkkokaupassa – Suomessa osaamista löytyy, mutta rahoittajat varovaisia pikavoittojen toivossa

Suomen bruttokansantuote jatkaa pirteää kasvua