Pieni kunta tekee historiansa suurimman investoinnin – Tohmajärvi rakentaa yhtenäiskoulu-kirjaston keskelle kylää

Kouluinvestointiäänestys hajotti valtuustoryhmät. Äänin 17-10 päätettiin rakentaa kerralla uusi yhtenäiskoulu, lukio ja kirjasto nykyisen Kemien koulun tontille, kunnan keskustaan.

Tohmajärvi
Tohmajärven koulukeskus
Tohmajärven vanha koulukeskus tyhjentyy muutaman vuoden kuluessa koululaisista. Tanja Perkkiö/ Yle

Tohmajärvelle rakennetaan uusi koulukeskus, jossa toimivat kaikki peruskoulun luokat ja lukio sekä kirjasto yhdellä kertaa. Samalla nykyinen koulukeskus, jossa on yläaste, lukio ja kirjasto toimivat, jää virattomaksi.

Tikkalan kyläkoulu säilyy osana kouluverkkoa, mutta Värtsilän koulun lopettaminen tulee ratkaistavaksi, kun uusi koulu on valmis.

Investoinnin arvo on tämänhetkisen arvion mukaan 12 miljoonaa euroa ja lisäksi vasta vuosina 2004-2005 tehty koulukeskuksen remontti jää osittain maksamatta, vaikka rakennus tulee ennenaikojaan tiensä päähän.

Tohmajärven kunnanvaltuusto kävi parituntisen polveilevan keskustelun esityslistan kohdasta sivistystoimen tulevat investointitarpeet.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Löppönen (kesk.) perusteli ison investoinnin lähteneen aidosta tarpeesta.

– Vaikka taloudellinen tilanne on tiukka, niin vanhat rakennukset eivät ole ajanmukaisia ja niissä on sisäilmaongelmia. Kirjasto on ratkaisussa myös, koska sitäkään ei voi jättää huonoihin tiloihin eikä koulukeskuksesta erilleen. Toiveissa on myös kirjaston käyttäjämäärän kasvu, kun se on keskeisemmällä paikalla.

Löppönen otti esille myös henkilöstöstä saatavat säästöt.

Käytännössä siis valtuustossa keskusteltiin pari tuntia siitä, rakennetaanko uusi koulu kunnan keskustaajamaan Kemieen yhdessä, kahdessa vai kolmessa osassa. Varsinkaan Kemien ala-asteen uuden rakennuksen tarvetta nopealla aikataululla ei kiistänyt kukaan. Kemiessä on tehty saneerausta viimeksi 1980-luvulla ja uuden koulurakennuksen suunnittelu on ollut pitkällä jo edellisellä valtuustokaudella.

Keskustelun kuluessa tehtiin kunnanhallituksen esitykselle kaksi vastaesitystä, joita muutettiin useaan otteeseen.

Jukka Ignatius (kok.) esitti lopulta, että Kemieen rakennetaan uusi koulukeskus, johon suunnitellaan tarvittavat tilat alakoululle, yläkoululle, lukiolle ja kirjastolle. Värtsilän koulua ei mainittu.

Esitys hävisi äänin 17-10 kunnanhallituksen esitykselle, jossa mainittiin, että yhtenäiskoulu mitoitetaan niin, että siihen mahtuvat myös Värtsilän koulun oppilaat.

Äänestystulos Tohmajärven kunnanvaltuustossa.
Äänestystulos, kunnanhallituksen esitystä äänestäneet vihreällä. Olli Riikonen / Tohmajärven kunta

Tohmajärvellä on tällä hetkellä 3 alakoulua, joista Tikkalan koulu jää ennalleen.

SDP:n ryhmä oli kokonaisuudessaan kunnanhallituksen esityksen takana. Kokoomuksen ryhmässä äänestettiin hallitusta vastaan äänin 2-1. Perussuomalaiset ja kristillisten yksi valtuutettu äänestivät vastaesityksen puolesta. Keskustan ryhmästä 5 tuki vastaesitystä.

Tohmajärven kunnalla on suhteellisen vähän velkaa vastaavankokoisiin kuntiin nähden, muistutettiin. Kouluinvestoinnin myötä velkamäärä kasvaa rajusti. Valtuustossa kuultiin useasta suusta epäilyjä, että se ajaa alle 4500 asukkaan kunnan itsenäisyyskriisiin.

Värtsilän koulua voimakkaasti puolustanut keskustan Mika Piiroinen epäili myös, ettei isona könttänä rakentaminen hyödytä mitenkään paikallisia yrityksiä. Piiroinen tosin veti moniosaisen vastaesityksensä vaiheittaisesta rakentamisesta pois, kun kävi ilmi, ettei se saanut tukea kokonaisuutena. Piiroisenkaan mielestä Tohmajärven talous ei kestä isoa koulurakentamista ja Värtsilän koulu olisi voinit jatkaa pienellä remontilla.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Matti Kuittinen toppuutteli ryhmäänsä ja valtuustoa muutenkin.

– Olemme olleet taloudenhoidossa hyvin, liiankin maltillisia investointien suhteen. Nyt on aika painaa kaasua. Ajanmukainen koulu on kunnan perustoiminto ja tästä tulee monitoimikeskus muidenkin kuntalaisten käyttöön.