1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin ilmastosopimus

Nicaragua allekirjoitti ilmastosopimuksen – Yhdysvallat ja Syyria nyt ainoat ulkopuolella

Nicaragua kieltäytyi aiemmin allekirjoittamasta sopimusta, koska sopimuksen tavoitteet eivät sen mielestä olleet riittäviä.

Pariisin ilmastosopimus
Ranskan päättäjiä käsi kädessä.
Ilo oli irrallaan, kun Pariisin ilmastosopimus syntyi 12.joulukuuta 2015. Kuvassa vasemmalta oikealle Ranskan pääneuvottelija Laurence Tubiana, ilmastosopimuksen pääsihteeri Christiana Figueres, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Ranskan presidentti Francois Hollande.Christophe Petit-Tesson / EPA

Keskiamerikkalainen Nicaragua on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen.

Nicaraguan päätös sitoutua ilmastosopimukseen tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat ja Syyria ovat ainoat sopimuksesta jättäytyneet valtiot.

– Se [allekirjoitus] on ainoa instrumenttimme, jolla voimme kohdata ilmaston lämpenemisen ja luonnonkatastrofit, sanoi varapresidentti Rosario Murillo maansa tiedotusvälineille.

Nicaragua kieltäytyi aiemmin allekirjoittamasta sopimusta, koska sopimuksen tavoitteet eivät sen mielestä olleet riittäviä. Maan presidentti Daniel Ortega ilmoitti kuitenkin jo aiemmin syksyllä, että maa aikoo liittyä sopimukseen lähiaikoina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toteutti viime kesänä vaalilupauksensa ja ilmoitti maansa vetäytyvän Pariisin sopimuksesta.

Trump on vakuuttanut, että Yhdysvallat on kuitenkin valmis neuvottelemaan uuden, nykyistä "tasapuolisemman” sopimuksen.

Vuonna 2015 solmitussa Pariisin ilmastosopimuksessa maailman valtiot pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen.

Lähteet: Reuters