Lapissa kyläverkkojen määrä kasvaa tasaisesti – on edullinen ja nopeasti saatavilla

Kuitua pohjoiseen -hankkeessa on perustettu jo 18 kyläverkko-osuuskuntaa, ja lisää on tulossa.

Internet-yhteys
Valokuitukaapelia upotetaan maahan Rovaniemen Rautiosaaressa
Valokuitukaapelia upotetaan maahan Rovaniemen RautiosaaressaAntti Mikkola / Yle

Lapissa yhä useammassa kylässä asukkaat rakentavat itse itselleen nopean ja kiinteän tietoliikenneyhteyden. Kyläverkko kiinnostaa paitsi sen nopean saannin vuoksi, niin myös edullisuutensa takia.

Hankkeita tuetaan julkisella rahalla ja rakentamista voidaan rahoittaa myös talkootyöllä, sanoo projektipäällikkö Seppo Alatörmänen.

– Keskikokoisessa verkossa kuituliittymä maksaa noin 5 000 euroa, ja kun siihen saa 70 prosentin tuen, niin onhan se edullinen rakentaa ja käyttää.

Seppo Alatörmänen
Kuitua tunturiin -hankkeen projektipäällikkö Seppo AlatörmänenJorma Korhonen / Yle

Rahaa kyläverkon rakentamisen haetaan ely-keskukselta. Lokakuun loppuun mennessä jättävät raha-hakemuksensa ne kylät, jotka haluavat ensi kesänä päästä verkon rakentamiseen. Alatörmäsen mukaan sisällä on tällä hetkellä ainakin jo kuusi hakemusta.

Hän toivoo, että rahaa löytyy kaikille uusille hakijoille, ja toivoo myös, että kyläverkkojen rakentamista tuetaan tulevina vuosinakin. Kuitua pohjoiseen -hankkeen aikana on kyläverkkoihin ohjattu noin kolme miljoonaa euroa.

Projektipäällikkö Seppo Alatörmänen sanoo, että nopea ja kiinteä kuituyhteys tulee sitä tarpeellisemmaksi, mitä enemmän palveluja siirtyy verkkoon. Ja mikä hänestä on huomattavaa, niin se, että pitkien etäisyyksien Lapissa kyläverkko poistaa välimatkat.

Tehokas nettiyhteys myös lisää kylän elinvoimaa ja asumisen viihtyvyyttä. Se antaa myös yrittämiselle uudet mahdollisuudet.