1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pelkosenniemi

Kunnanhallitus torppasi suomenennätysveron Pelkosenniemellä

Kunnanjohtaja esitti kuntaveroksi 23 prosenttia, mutta kunnanhallitus esittää 22,25 prosenttia ensi vuodelle.

Pelkosenniemi
Kunnanjohtaja Pertti Severingangas
Kunnanjohtaja Pertti SeveringangasEsko Puikko / Yle

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas esitti maanantaina kunnanhallitukselle, että kunta nostaisi kuntaveron 22 prosentista 23 prosenttiin. Lisäksi korotettaisiin kolmea kiinteistöveroa.

Pelkosenniemen kunnanhallitus ei kuitenkaan heltynyt kunnanjohtajan esitykselle. Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Hannu Oikarinen (vas.) teki vastaesityksen, jonka mukaan kuntavero nostettaisiin vain 22,25 prosenttiin.

Hallitus hyväksyi Oikarisen esityksen, ja se menee pohjaesityksenä kunnanvaltuuston kokoukseen 15.11, jolloin veroista päätetään virallisesti.

Pelkosenniemen kunnanhallitus päätti kuitenkin, että se esittää korotuksia kiinteistöveroihin. Yleinen kiinteistövero kohoaisi 1,5 prosenttiin (+0,3 %-yks.), vakinaisten asuntojen vero 0,75 prosenttiin (+0,15 %-yks.) sekä kesämökkien ja kakkosasuntojen vero 1,75 prosenttiin (+0,55 %-yks.).

Suomen korkeimmat veroprosentit löytyvät Suomessa tällä hetkellä Jämijärveltä ja Savonlinnasta: 22,5. Lähes samaan yltävät Vehmaa ja Vimpeli 22,25 prosentillaan.

YT-neuvottelut pöydälle

Kunnanjohtaja Severinkangas esitti kunnanhallitukselle myös, että Pelkosenniemen kunta aloittaisi YT-neuvottelut työntekijöiden kanssa. Kunnanhallitus jätti asian kuitenkin vielä pöydälle.

YT-neuvottelujen tarkoitus olisi löytää säästöjä 200 000 euron verran vuosien 2018 ja 2019 aikana. Neuvottelut koskisivat kunnan omia sekä kunnan 100-prosenttisesti omistamien konserniyhtiöiden työntekijöitä.

Esityksen mukaan kunta voisi mm. irtisanoa, lomauttaa ja osa-aikaistaa henkilökuntaansa.

Lue seuraavaksi