1. yle.fi
  2. Uutiset

10 tärkeää kysymystä influenssasta: Milloin influenssa saapuu, miten siltä suojaudutaan ja mitä sivuoireita rokotuksesta voi tulla?

Suomessa ei ole vielä influenssaepidemiaa. Rokotteita on tilattu 1,7 miljoonaa annosta.

influenssa
Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Viime vuonna influenssaepidemia alkoi selkeästi tavanomaista aikaisemmin. Miten käy tänä vuonna, kuinka hyvin rokotteet tehoavat ja mitä tehdään jos rokote loppuu?

Näihin kysymyksiin vastasivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen ja ylilääkäri Hanna Nohynek.

1. Onko influenssakausi jo alkanut?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan Niina Ikosen mukaan influenssaepidemia ei ole Suomessa vielä alkanut. Hänen mukaansa yksittäisiä, laboratorioissa varmennettuja tapauksia on raportoitu eri puolilla maata. Esimerkiksi Uudellamaalla oli aiemmin syksyllä pieni tartuntarypäs, joka kuitenkin laantui.

– Yksittäisiä tapauksia raportoidaan syksyn mittaan. Useimmiten epidemia käynnistyy joulu-tammikuun vaihteessa, mutta viime influenssakaudella huippuviikot sijoittuivat vuoden vaihteeseen. Viime kausi oli selkeästi ajallisesti poikkeuksellinen, sanoo Ikonen.

2. Kuinka ärhäköitä viruksia on liikkeellä?

Eteläisellä pallonpuoliskolla on ollut epidemiakausi kevään, kesän ja syksyn aikana. Ikosen mukaan siellä on kiertänyt neljää eri influenssavirustyyppiä, eli kahta A-tyypin ja kaksi B-tyypin virusta. Valtaviruksena on ollut influenssa A(H3N2)-virukset ja kauden loppuvaiheessa myös B-virukset ovat jyllänneet.

– Se, mikä virustyypeistä tulee Suomeen valtavirukseksi, on vaikea tässä vaiheessa sanoa. Käytännössä kaikkia neljää eri virusta voi kiertää Suomessa ja niiden valtasuhteet voivat vaihdella epidemian aikana. Niitä voi esiintyä myös samaan aikaan, sanoo Ikonen.

Ikosen mukaan eteläisen pallonpuoliskon maista Australia on raportoinut edellisiä kausia rajummasta epidemiasta.

– Muiden maiden osalta epidemia on ollut aiempien kausien kaltainen, hän sanoo.

3. Mistä erottaa influenssan tavallisesta flunssasta?

Erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan influenssaa ei pysty oireiden perusteella erottamaan tavallisesta flunssasta eli nuhakuumeesta. Oireet voivat olla hyvin samankaltaiset.

Ikonen sanoo, että influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla, korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

– Kuumeen laskettua saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Osalla influenssainfektio saattaa olla jopa oireeton tai kuumeeton, Ikonen sanoo.

4. Kenen on syytä ottaa rokote ja onko se kaikille ilmainen?

Influenssarokote on maksuton (siirryt toiseen palveluun) niille, joiden terveyttä influenssa uhkaa merkittävästi.

Riskiryhmään katsotaan kuuluvaksi sellaiset henkilöt, joiden terveyttä influenssan sairastaminen uhkaa oleellisesti.

THL suosittelee influenssarokotetta muun muassa raskaana oleville naisille, 65 vuotta täyttäneille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille ja sairautensa ja hoitonsa puolesta riskiryhmään kuuluville ihmisille.

Jos ei kuulu riskiryhmään, on rokote hankittava itse.

5. Antaako rokote 100 % suojan virukselta?

Influenssarokote, kuten eivät muutkaan rokotteet anna koskaan 100 prosenttista suojaa, vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek. Hänen mukaansa influenssarokotteen suojateho riippuu paljon siitä, kuinka hyvin rokotevirukset vastaavat kiertäviä viruksia.

Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Nohynek sanoo, että WHO antaa suosituksensa helmikuussa ja Suomessa rokottaminen aloitetaan loka-marraskuussa. Nohynekin mukaan tuossa ajassa virus on voinut jo muuntautua.

– Parhaimmillaan rokote suojaa kahdeksan tervettä aikuista kymmenestä, ikäihmisistä noin puolet ja pikkulapsilla määrä voi nousta 40–50 prosenttiin, joskus jopa 70 prosenttiin, sanoo Nohynek.

6. Mitä sivuoireita rokotteesta voi tulla?

Rokotteen ottamisen jälkeen pistoskohta voi olla kipeä ja turvonnut tai pistoskohtaa voi kuumottaa. Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan joskus rokottamisen jälkeen saattaa nousta kuume, mutta nämä kaikki ovat ohimeneviä ja vaarattomia oireita.

– Vaarallisin on voimakas allerginen reaktio, jota tulee yhdelle puolesta miljoonasta miljoonaan rokotetusta. Se on hyvin harvinainen.

7. Millä muulla tavoin voin suojautua influenssalta?

Erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Hän sanoo, että käsihygieniaan kannattaa influenssakaudella kiinnittää huomiota. Jos on sairastunut, niin kannattaa kiinnittää huomiota tapaan, jolla yskii ja aivastaa.

– Eli mielellään yskii ja aivastaa paperiin tai hihaan.

8. Kuinka paljon rokotteita on tilattu?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilannut tänä vuonna 1,7 miljoonaa annosta influenssarokotteita. Rokotteita on jo jaettu sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin.

9. Voiko influenssaan kuolla?

Erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan influenssaa sairastavan oireet voivat vaihdella paljon.

Osalla ihmisistä tauti voi olla oireeton tai lievästi oireileva, mutta toisilla influenssatartunta voi johtaa vakavaan sairaalahoitoa vaativaan, jopa kuolemaan johtavaan infektioon.

10. Mitä, jos rokote loppuu?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan tällaisessa tapauksessa voidaan kysellä muista maista lisää annoksia. Harvoin niitä on kuitenkaan jäljellä valmistajalla, koska kaikki on jo myyty maailmalle.

– Näinhän me teimme viime vuonna, kun näytti siltä, että ne loppuvat kesken, sanoo Nohynek.

Lue seuraavaksi