Sipilä kiistää uutuuskirjan väitteen – "insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen"

Toimittaja Lauri Nurmen kirja perussuomalaisten hajoamisesta julkistettiin tänään Helsingissä.

Perussuomalaiset
Lännen Median politiikan toimittaja Lauri Nurmi .
Lännen Median politiikan toimittaja Lauri Nurmi.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa, kun hän antoi kesällä hallituksen tiedonannon perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Näin väitetään toimittaja Lauri Nurmen kirjassa perussuomalaisten hajoamisesta.

Sipilä totesi täysistunnossa oppositiolle, että perussuomalaisten puoluekokouksen lopputuloksen varalta ei laadittu suunnitelmia ja kuvasi tällaista ajattelua mielikuvitustarinaksi. Aamulehden ja Lännen Median politiikan toimittaja Nurmi oli ennen perussuomalaisten puoluekokousta kirjoittanut jutun, jossa ennustettiin soinilaisten lähtö perussuomalaisista Jussi Halla-ahon voiton jälkeen.

Sipilän mukaan hän oli kuullut vain huhuja yksittäisten perussuomalaisten kansanedustajien aikeista loikata toiseen puolueeseen kesäjuhlissa, jotka järjestettiin neljä päivää ennen Halla-ahon valintaa.

Sipilä kiistää

Juha Sipilä kiistää kirjan väitteen. Sipilä kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä, että hänen puheensa eduskunnassa pätee edelleen.

– Insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä on parhaillaan Etelä-Amerikan Kolumbiassa avaamassa Suomen suurlähetystöä.

Orpo päätti jo tammikuussa, ettei tee yhteistyötä Halla-ahon kanssa

Nurmi kertoo kirjassa keskustalaisiin nimettömiin lähteisiin viitaten, että keskustalaiset olivat jo toukokuun alkupuolella toteuttaneet operaation, jossa he pyrkivät selvittämään miten perussuomalaisia loikkareita voitaisiin saada keskustan riveihin. Keskusteluissa oli esillä myös soinilais-terholaisen ryhmän perustaminen.

Soinin lähipiirissä keskustan operaatiosta keskusteltiin kirjan mukaan jo 24. toukokuuta.

Kirjassa väitetään myös, että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo oli jo tammikuussa tehnyt päätöksen siitä, että kokoomus ei tee yhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Orpo itse kiistää kirjan väitteen Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kirja ”Perussuomalaisten hajoamisen historia” julkistettiin tänään Helsingissä.

* Päivitetty klo 16:23, lisätty Orpon kommentti Aamulehdelle.