Hyviä uutisia pääkaupunkiseudun matkustajille: mobiililippu halpenee ja yötaksa poistuu

HSL myös selvittää, millaisella päivälippuratkaisulla voidaan edistää koululaisryhmien liikkumista.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Busseja ja raitiovaunu.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin seudun liikenteen HSL:n mobiililipun hinta laskee ensi vuonna huomattavasti, samalle tasolle kuin matkakortin arvolippujen hinnat. Sisäisen mobiilikertalipun hinta laskee 24,1 prosenttia 2,20 euroon ja seudullisen mobiilikertalipun hinta 16 prosenttia 4,20 euroon.

Hinnoista päätti tänään tiistaina kokoontunut HSL:n hallitus.

HSL:n mukaan mobiilimyynti on kasvanut merkittävästi tänä vuonna ja tulee kasvamaan voimakkaasti myös ensi vuonna. HSL tuo myös mobiilikausilipun myyntiin ensi vuoden alussa. Mobiilikausilipun hinta noudattaa matkakortin kausilipputuotteiden hinnoittelua.

Ensi vuonna mobiililippujen tuotevalikoimaa on tarkoitus kasvattaa mm. lasten kausilipulla, vuosilipuilla ja mobiiliopiskelijalipulla.

Öisinkin pitää päästä samalla hinnalla töihin

Lisäksi yötaksa kello 2–4.30 poistuu, koska entistä useammalla matkustajalla on käytössä kausilippu, jolloin asiakkaalta ei veloiteta erillistä yötaksaa.

HSL perustelee yötaksasta luopumista myös sillä, että epätyypilliset työajat yleistyvät eikä ole perusteltua, että öisin töihin kulkevat joutuvat maksamaan liikkumisestaan selvästi muita enemmän.

Muiden lippujen hinnat pysyvät ennallaan.

Tarkastusmaksu sataan euroon?

Lisäksi HSL käynnistää selvityksen jäsenkuntien koululaisryhmien päivälippuratkaisusta, jolla voitaisiin edistää koululuokkien liikkumista.

Joukkoliikenteen tarkastusmaksua hallitus esittää liikenne- ja viestintäministeriölle korotettavaksi 80 eurosta 100 euroon.

Nyt päätettävät hinnat ovat voimassa siihen asti, kunnes HSL ottaa käyttöön uuden vyöhykemallin näillä näkymin kesällä 2018. Hallitus päättää vyöhykkeiden lipunhinnoista keväällä 2018.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kertoi viime perjantaina Ylelle, ettei länsimetron viivästyminen nosta matkalippujen hintaa. Korotukset on tehty jo viime ja tänä vuonna, koska länsimetron piti liikennöidä jo viime vuonna.

HSL:n toimintamenot ovat ensi vuonna yhteensä 722,9 miljoonaa euroa. Menot kasvavat 10,4 prosenttia tästä vuodesta. Suurin menoerä, 511,1 miljoonaa euroa, ovat joukkoliikenteen operointikustannukset.

Kello 12.16 lisätty HSL:n toimintamenot.