Hyppää sisältöön

Apple Pay tekee matkapuhelimesta pankkikortin – maksumullistus vasta alkamassa

Mobiilimaksamisen murros kiihtyy tänä syksynä. Ensi vuoden alussa ulkomaalaisen yrityksen ei tarvitse saada pankin lupaa palvelun tarjoamiseen, vain asiakkaan lupa riittää.

Kuva: Wikimedia / CC 4.0

Uusi Apple Pay -lähimaksupalvelu tuli tiistaina Suomen markkinoille yhteistyössä pankkikonserni Nordean ja energiayhtiö St1:n kanssa.

Mobiilisovellus mahdollistaa lähimaksamisen suoraan Applen laitteilla. Matkapuhelimesta tulee siis pankkikortti: esimerkiksi ruokakaupassa asiakas voi maksaa ostokset vilauttamalla kännykkää kassan lukijalle.

Apple iskee kuumille markkinoille, sillä suomalaiset ovat maailman edelläkävijöitä mobiililaitteiden käytössä. Maksukorteilla maksetaan 1,6 miljardia kertaa vuodessa.

Erityisesti lähimaksujen määrä kasvaa Suomen Pankin mukaan: viime vuonna niitä tehtiin jo kuusi kertaa enemmän kuin vuonna 2015.

Asiakkaan sormenjälki tarvitaan

Tähän mennessä lähimaksut ovat onnistuneet vain pankkikortilla tai Android-puhelimella. Applen puhelimilla lähimaksaminen on ollut mahdollista Danske Bankin MobilePay -sovelluksella.

28 prosenttia Suomessa käytetyistä puhelimista oli viime vuonna Applen iPhoneja.

Apple Pay toimii kaupoissa ja ravintoloissa, siis siellä missä lähimaksukorttikin.

Apple Payn ero kortilla tehtävään lähimaksuun on se, että sillä pystyy maksamaan myös isoja summia puhelimen sormenjälkitunnistuksella tai kasvotunnistuksella. Näin se onkin perinteistä lähimaksua turvallisempi maksutapana – maksun voi tehdä vain puhelimen omistaja.

Apple tulee Pay-palvelullaan pankkien ja pankkikorttien liikkeellelaskijoiden tontille. Applelle menee jokaisesta maksusta pieni prosenttiosuus, joka on pois korttifirman osuudesta.

Ensi vuoden alussa tulee lisää palveluntarjoajia

Viimeistään ensi vuoden alussa Apple voi tarjota palvelua myös muiden pankkien asiakkaille, kun voimaan astuu uusi maksupalveludirektiivi.

Tuolloin pankkien ulkoiset palveluntarjoajat saavat asiakkaiden tilit ja maksujärjestelmät käyttöönsä, asiakkaiden suostumuksella. Asiakas saa siis itse päättää, kuka hänen pankkitietojaan käyttää.

Maksujen välitys alkaa valua pankkien ulkopuolelle. Se syö pankkien tuottoja, kun vanhasta liiketoiminnasta iso osa siirtyy muille.

Vielä ei ole selvää, mistä tavanomaiset pankit löytävät uudet tavat tehdä rahaa.

OP:n oma maksu pian pilottivaiheessa

OP ei kommentoi, käykö se myös neuvotteluja Applen maksujärjestelmän käyttöönotosta. Se kehittelee paraikaa omaa mobiilimaksupalveluaan, joka toimisi kaikilla puhelimilla.

– Kerromme siitä lisää, kun se on pilottivaiheessa, mikä on toivottavasti jo pian, OP:n liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen sanoo.

.
.