Päiväkoteihin ruokailusuositukset: Tehkää retkiä kauppaan ja perustakaa puutarha

Valtion ravitsemisneuvottelukunta on antanut ensimmäistä kertaa varhaiskasvatukseen ruokailusuositukset.

ravitsemussuositukset
Lapsi ottaa ruokaa.
Juha Korhonen / Yle

Valtion ravitsemisneuvottelukunta on ensimmäistä kertaa antanut varhaiskasvatukseen oman ruokailusuosituksen (siirryt toiseen palveluun). Suositukset on tarkoitettu sekä varhaiskasvatuksen, ruokapalveluiden ammattilaisille sekä perheille.

Suositukset ovat julkisesti kommentoitavana (siirryt toiseen palveluun) marraskuun puoliväliin saakka.

Yle kokosi 8 esimerkkiä suosituksista.

1. Retki kauppaan

Ruokakasvatuksen tavoite on lisätä positiivista suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Ruokakasvatusta voidaan tehdä erilaisissa ympäristöissä ja VRN suosittelee lastenhoitajaa viemään lapset retkelle esimerkiksi kauppaan tai torille. Retki metsään on myös ruokakasvatusta, jos metsästä kerätään marjoja tai sieniä.

2. Päiväkodin pihalle puutarha

Ruoan alkuperään tutustuminen on suosituksissa isossa roolissa. Ruokakasvatusta voidaan antaa varhaiskasvatuksessa myös ruokapiireissä, joissa tutkitaan ruoka-aineita ja jutellaan ruoasta. VRN arvioi, että päiväkotien pihoilla voidaan viljellä pienimuotoisesti esimerkiksi juureksia, marjoja, perunoita tai hedelmäpuita. Päiväkodin ikkunalaudoilla voisi kasvattaa yrttejä.

3. Herkuttelua perinteiden vuoksi

Monissa kunnissa päiväkodit ovat kieltäneet syntymäpäivätarjoilut päiväkodeissa. Muun muassa kakut, jäätelöt ja karkit on laitettu pannaan. Valtion ravitsemisneuvottelukunta suosittelee kuitenkin tutustuttamaan lapsia perinteisten juhlapyhien herkkuihin kuten esimerkiksi Runebergin torttuihin, laskiaispulliin ja piparkakkuihin.

4. Näkkileipää hampaille

Päivän aterioilla olisi hyvä olla tarjolla pureskeltavaa ruokaa suun terveyden vuoksi. Tarjolla voi olla vaikkapa paloiteltuja juureksia, näkkileipää tai hedelmiä. VRN:n mukaan pureskelu kehittää suun motoriikkaa, tukee puheen kehitystä ja lisää syljen eritystä. Lisäksi lapsille suositellaan mahdollisuutta saada ksylitolituotteita ruokailujen jälkeen.

5. Ei suolakurkuille

VRN painottaa suosituksissaan terveellistä ruokailua ja riittävää kasvisten syömistä. Suosituksessa sanotaan, että eriväriset marjat, hedelmät ja kasvikset lisäävät ruoan houkuttelevuutta. Etikkaa ja suolaa sisältävät kasvikset kuten etikkapunajuuret ja maustekurkut eivät kuulu pienten lasten ruokalautaselle.

6. Kokkailua vanhempainilloissa

Lasten halutaan osallistuvan enemmän ruokailuhetkiin ja tutustuvan ruokaan. VRN vinkkaa suosituksissaan ottamaan lapsi mukaan ruoanlaittoon esimerkiksi raastamaan, pilkkomaan ja kuorimaan ruoka-aineita. Lisäksi vanhempainilloissa voitaisiin valmistaa yhdessä syömistä.

7. Etnisiä teemapäiviä

Ruokalistoissa suositellaan huomioimaan lasten kotien ruokakulttuurit. Uusia ruokalajeja ja ruokailutapoja pidetään rikkautena, jotka opettavat arvostamaan ruokaa. Ruokakultuureja voi tuoda esille muun muassa etnisten ruokien teemapäivinä tai teemaviikkoina. Lisäksi voidaan järjestää tapahtumia, joissa perheet ovat mukana.

8. Älä hukkaa ruokaa

VRN nostaa suosituksissa esille ruokailuun liittyvän vastuullisuuden. Energian säästämistä ja ruokahävikin vähentämistä tulisi harjoitella pienten lasten kanssa. Lapsia tulisi opettaa huomioimaan tekojensa vaikutuksia. Lapsen on hyvä saada itse sanoa, paljonko hän jaksaa syödä kerrallaan.

Muokattu 24.20.2017 klo 14:04 Otsikossa korvattu sana varhaiskasvatus sanalla päiväkoti.