Ksenija Sobtšak avasi presidentinvaalikampanjansa – tukena Bernie Sandersin neuvonantaja

Sobtšak kutsui vuoden 2018 presidentinvaaleja "epävaaleiksi" ja "esitykseksi".

Venäjä
Ksenija Sobtšak
Ksenija Sobtšak pyrkii Venäjän presidentiksi vuoden 2018 presidentinvaaleissa.EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Venäjän presidentiksi pyrkivä Ksenija Sobtšak avasi kampanjansa tiistaina tiedotustilaisuudella ja paljasti samalla pari kampanjansa suurta ongelmaa: esimerkiksi rahoituksen ja uskottavuuden.

Sobtšak ilmoitti viime viikolla lähtevänsä mukaan Venäjän vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Samalla hän ilmoitti olevansa ehdokas "kaikkia vastaan".

Tiistain tiedotustilaisuudessaan Sobtšak toisti jälleen painokkaasti olevansa protestiehdokas niille kaikille, jotka ovat tyytymättömiä nykytilanteeseen. Hän sanoi edustavansa erityisesti sukupolvea, jonka äänen hän haluaa kuulluksi Venäjän politiikassa. Sobtšak on 35-vuotias.

Sobtšak kertoi myös vaativansa poliittisten vankien vapauttamista sekä ystävällismielisten suhteiden palauttamista Ukrainan kanssa "hinnalla millä hyvänsä". Krim kuuluu Sobtšakin mukaan Ukrainalle.

Kampanjan uskottavuus yhä ongelma

Venäjällä Sobtšakin kampanja on herättänyt kritiikkiä. Sen ajatellaan legitimoivan presidentinvaalit, joiden tulos on ennalta selvillä. Samanlaista kritiikkiä ovat aiemmin kohdanneet muun muassa Mihail Prohorov vuoden 2012 ja Irina Hakamada vuoden 2004 presidentinvaaleissa.

Tällä kertaa kysymyksen Sobtšakin asemasta vaalien legitimoijana esitti ulkomainen toimittaja. Sobtšak vastasi esittämällä vastakysymyksen siitä, tuomittaisiinko vaalit todella automaattisesti epälegitiimeiksi, jos hän ei olisi ehdolla.

Sobtšak kertoi jälleen vetäytyvänsä vaaleista, jos oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pystyy rekisteröitymään ehdokkaaksi. Aktiivista presidentinvaalikampanjaa käyvä Navalnyi ei ole toistaiseksi saanut asettua virallisesti ehdokkaaksi.

Kremlin on arveltu tavoittelevan ensi presidentinvaaleissa mahdollisimman korkeaa äänestysprosenttia. Navalnyi taas on kehottanut äänestäjiä boikotoimaan tarvittaessa vaaleja.

Myös Sobtšak kutsui tiedotustilaisuudessa "epävaaleiksi" ja "esitykseksi", mutta kannustaa kaikkia äänestämään.

Lue tästä Ylen Erkka Mikkosen analyysi Sobtšakin ehdokkuudesta: Presidenttikamppailuun ilmoittautunut Sobtšak sinetöi Putinin seuraavan presidenttikauden

Toinen kampanjan ongelma on rahoitus, sillä venäläisten tiedotusvälineiden laskujen mukaan presidentinvaalikampanjaan vaaditaan miljoonista miljardiin ruplaa.

Kysymykseen siitä, keiltä kampanja ottaa tai ei ota rahaa Sobtšak vastasi kierrellen, kunnes sanoi, että rahaa ei oteta vastaan rikollisilta tai Kremliltä. Yksittäisiä rahoittajia hän ei suostu nimeämään.

Bernie Sandersin kampanjan neuvonantaja mukana

Tiedotustilaisuudessa Sobtšak paljasti myös kaksi yllätysnimeä, jotka lähtevät mukaan kampanjaan. Toinen heistä on Vitali Shkljarov, joka oli mukana Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Bernie Sandersin kamnpanjan neuvonantajana.

Shkljarov on osallistunut ennenkin kampanjoihin myös Venäjällä muun muassa oppositiopoliitikko Dmitri Gudkovin apuna.

Kampanjapäällikökseen Sobtšak on nimennyt Igor Malashenkon, joka toimi vuonna 1996 Venäjän presidentti Boris Jeltsinin kampanjapäällikkönä. Malashenko on yksi venäläisen tv-kanava NTV:n perustajista.