Hyppää sisältöön

Erikoinen matkaopas: Murmansk on absurdi yhdistelmä neukkulähiöitä ja moderneja kauppakeskuksia

Murmansk on maailman suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki, mutta turistirysä se ei ole. Ensimmäinen suomenkielinen matkaopas esittelee vastakohtien kaupungin.

Murmanskin kaupunki Venäjällä. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle Sápmi

Murmanskia ei voi sanoa massaturistikohteeksi, mutta ensimmäinen suomenkielinen matkaopas esittelee sen erikoisella tavalla kiinnostavana.

Kyseessä on maailman suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki, joka monen mielikuvissa on kylmä ja kaukana. Murmanskin matkaoppaan kirjoittaja, kaupungissa seitsemän vuotta asunut Sari Pöyhönen kumoaa molemmat luulot.

– Täällä on aika lailla sama sää kuin Pohjois-Suomessakin, ei tämä missään Siperiassa ole. Ja tämä on Ivalosta 300 kilometriä, eli Suomeen pääsen kun ajan autolla viisi tuntia, Pöyhönen vakuuttaa.

Ei turismi Murmanskille silti vierasta ole. Kaupungin viranomaisten mukaan turistien määrä on kasvanut kymmenkertaiseksi 20:ssa vuodessa, ja Venäjän tavoitteena on tehdä Murmanskista arktisten risteilyjen pääkohde.

Modernia elämää neukkulähiön rinnalla

Vastakohtien kaupunki Murmansk kiistatta on. Pöyhösen mukaan kaupungissa yhdistyvät pohjoisen luonto, uudet kauppakeskukset sekä neuvostoliittolainen arkkitehtuuri.

Kirjailija muistelee kokemaansa kahvihetkeä, jossa kaikki olennainen Murmanskin olemuksesta tiivistyy.

– Istun länsimaalaisessa kauppakeskuksessa, juon cappuccinoa ja ikkunasta näkyy yhdellä vilkaisulla laskettelukeskus, jossa ihmiset snoukkailevat ja laskettelevat, sekä harmaa neukkulähiö.

– On niin absurdi tunne miten Lapin luonto yhdistyy soviet-arkkitehtuuriin, ja silti on myös hienoja, moderneja kauppakeskuksia, Pöyhönen kuvailee nauraen.

Kuva: Nordbooks

Harmaan kaupungin historiaa ja välipilkkuja

Murmanskissa asuu noin 300 000 ihmistä. Jäämeren rannalla, Kuolan niemimaalla sijaitseva satamakaupunki on karu, mutta Golfvirta pitää sen rannat jäättöminä läpi vuoden.

Murmansk ei ole maailman kaunein kaupunki.

Sari Pöyhönen

Murmanskin alueella on paljon luonnonsuojelualueita ja myös luonnonrikkauksia, mutta kaupunki itsessään ei kauneudella koreile.

– Vaikka tämä on harmaa kaupunki, mutta arktinen luonto näkyy ja ihmiset ovat mukavia, ja on niitä väripilkkujakin. Murmansk ei ole maailman kaunein kaupunki, mutta ei ole Kemikään ja rakastan silti niitä molempia, nauraa Kemissä toimittajana pitkään työskennellyt Pöyhönen.

Sari Pöyhönen on ammatiltaan toimittaja, mutta hän muutti uudenlaisen työn perässä Murmanskiin seitsemän vuotta sitten. Kuva: Mihail Slavin

Pöyhösen kirjoittama matkailuopas tutustuttaa lukijansa paitsi Murmanskin nykyiseen olemukseen ja matkailuvinkkeihin, myös historiaan ja kaupunkilaisten elämään sekä tarinoihin. Mukaan on mahtunut myös kirjailijan omia sattumuksia ja ihmetyksen aiheita pohjoisvenäläisessä kaupungissa.

– Kun itse tulin Murmanskiin ensimmäisen kerran toimittajana yksitoista vuotta sitten, olisin kaivannut matkaopasta, mutta sellaista ei löytynyt. Jo silloin haaveilin, että kirjoitan sen itse.

Pöyhönen on ammatiltaan toimittaja, mutta hän muutti uudenlaisen työn perässä Murmanskiin seitsemän vuotta sitten. Hän työskentelee media- ja kulttuurivastaavana Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteessä.

Murmanskin matkaopas-kirja julkaistaan Kemin kirjastossa lauantaina 28. lokakuuta. Kirjan julkaisutilaisuus on osa Kemin Taiteiden Yö -tapahtumaa.