Malmin lentokenttä ei saanut perustuslakivaliokunnan siunausta

Liikenne- ja viestintävaliokunta oli pyytänyt lausuntoa Lex Malmi -kansalaisaloitteesta, jolla on haluttu säilyttää Malmin lentokenttä ilmailijoiden käytössä. Perustuslakivaliokunnan mukaan aloite ei täytä laille asetettuja vaatimuksia.

Malmin lentokenttä
Helsinki-Malmin lentoasema.
Derrick Frilund / Yle

Kansalaisaloitteen ajama laki Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailijoiden käytössä olisi perustuslain kannalta ongelmallinen, koska se puuttuisi kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen, linjaa perustuslakivaliokunta.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa oli pyytänyt liikenne- ja viestintävaliokunta, joka valmistelee eduskuntaan vietävää mietintöä aloitteesta. Perustuslakivaliokunnan mukaan lakialoite vaatisi niin suuria muutoksia, että se pitäisi käsitellä kokonaan hallituksessa uudelleen.

Helsingin kaupungin omistuksessa oleva lentokenttäalue on jo sisällytetty yleiskaavaan asumisalueeksi.

Perustuslakivaliokunta ei pitänyt hyvänä yksittäistapauksiin liittyvien lakien säätämistä. Lainsäädännössä pitää valiokunnan mukaan pyrkiä johdonmukaisuuteen ja vakauteen.

Perustuslakivaliokunta arvostelee myös kansalaisaloitteen käyttämistä hallintopäätösten muuttamiseen, vaikka kansalaisaloitteiden tarkoituksena on nostaa uusia kysymyksiä poliittiseen keskusteluun.

Pääministeri lupaili hallituksen tukea

Lex Malmi kuumensi kansanedustajia ja hallitusta viime kevään kuntavaalien alla, jolloin kansalaisaloite oli eduskuntakäsittelyssä.

Innokkaana ilmailijana tunnettu pääministeri Juha Sipilä piti itselleen tutun kentän säilyttämistä niin tärkeänä, että hän lupaili hankkeelle hallituksen tukea. Sipilän mukaan hän oli jo käynyt Helsingin kaupungin kanssa neuvotteluja maavaihdosta valtion kanssa.

Malmin kenttä oli muillekin keskustalaisille, varsinkin Helsingin valtuustoon pyrkivälle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle tärkeä. Hänen mielestään Helsingistä löytyy useita Malmin kenttää parempia alueita asuntorakentamiselle.

Kokoomus muistutti eduskuntakeskustelussa, ettei Malmin kentästä oltu tehty hallituksessa minkäänlaista päätöstä.