Pieni mäyräkoira mahtuu paremmin pieneen asuntoon – omapäisen koirarodun omistajat pitävät suosittuja sometilejä

Mäyräkoira on nappisilmäinen ja lyhytjalkainen koira, jolla on usein iso ego. Mäyräkoiran luonne määritellään avoimeksi, rohkeaksi, ystävälliseksi ja valppaaksi. Mäyräkoirien suositut sometilit ovat usein huumorilla höystettyjä.

mäyräkoirat
Mäyräkoirat Tuisku ja Myrsky syskyn vaahteranlehtien kanssa nurmikolla.
Blogikoirat Myrsky ja Tuisku syysretkellä nenät kohti puiden latvoja.Kaisa Sorola

Kaksivuotias Otto ja vanhempi mäyräkoiraherra Vili ottavat vieraan vastaan haukkuen innokkaasti.

Hännät viuhtovat ja molempien kuonot hakevat hajuja tulijan housunlahkeista. Otto jaksaa kiinnostua uudesta ihmisestä pidempään, Vili painuu melko pian pöydän alle miettimään omiaan.

Kanta-Hämeen mäyräkoirakerhon (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Mia Saari Janakkalasta on jo pienenä tyttönä ihastunut mäyräkoiriin. Mian oma koira on 15-vuotias rouva, Helga, joka on aktiiviaikoinaan ollut innokas metsästyskoira.

Helga viihtyi sorsajahdissa ja uskoi lujasti lumpeenlehtien kantavan ainakin yhtä mäyräkoiraa. Tällä kertaa Helga-koira ei ole kotosalla, kun Pirjo Sirén tuli ystävänsä luo kylään ja toi mukanaan kaksi mäyräkoiraansa Oton ja Vilin.

Mäyräkoiralla on iso ego

Vuonna 2016 Suomessa rekisteröitiin (siirryt toiseen palveluun) (KoiraNet-jalostustietojärjestelmä) 1 877 mäyräkoiraa. Määrä on ollut kolme viime vuotta nousussa hienoisen notkahduksen jälkeen.

Lukuun kuuluvat kaikki yhdeksän mäyräkoirarotua, jotka erotetaan toisistaan karvan pituudella, karkeudella ja eläimen koolla.

Mäyräkoira on luonteeltaan hurmaava. Ei jätä ketään kylmäksi.

Mia Saari

Rotumääritelmänsä mukaan mäyräkoira on luonteeltaan avoin, ystävällinen, rohkea ja valpas.

– Määritelmä pitää paikkansa. Mäyräkoira on juuri sellainen, riippumatta sen koosta, karvasta tai siitä, onko se metsästys- vai seurakoira, myöntää Emmi Savolainen Suomen Mäyräkoiraliitosta. (siirryt toiseen palveluun)

Janakkalalaiset mäyräkoiranomistajat Sirén ja Saari vakuuttavat mäyräkoiran olevan kokoaan suurempi koira. Egoa riittää.

– Mäyräkoira on luonteeltaan hurmaava. Ei jätä ketään kylmäksi. Kaikki ovat omalla tavallaan huikeita, valtavia persoonia, hehkuttaa Saari.

Itsenäisiin päätöksiin kykenevä koira

Mia Saaren olohuoneessa Otto ja Vili toteavat pian vieraan tylsäksi. Vilkkaampi Otto käy vielä tasaisin väliajoin tökkäämässä kuonollaan, mutta Vili viihtyy pöydän alla.

Piro Siren, Mia Saari ja mäyräkoirat Vili sekä Otto.
Vili poseeraa rauhallisesti Pirjo Sirénin sylissä, Otto ei millään malttaisi pysyä paikoillaan Mia Saaren otteessa. Kati Turtola / Yle

Vaikka talo ei ole koirien oma koti, kumpikin liikkuu rohkeasti ja nuuskii huoneen hajuja. Otto seikkailee turhankin oma-aloitteisesti, yrittää optimistisesti kiivetä korkean sohvan päälle ja tavoittelee seinällä riippuvaa ilveksen taljaa. Käyttäytyminen sopii kuulemma mäyräkoiran luonteeseen kuin nakutettu.

Mäyräkoira ei ole miellyttämisenhaluinen.

Emmi Savolainen

Mäyräkoiran itsenäisyyttä selitetään sen metsästystehtävillä. Kun mäyräkoira metsästäessään menee maan alle mäyrän koloon, sen on kyettävä työskentelemään itsenäisesti.

– Mäyräkoiran suosio perustuu sen omaperäiseen luonteeseen. Se ei ole miellyttämisenhaluinen, joka kyselee koko ajan tyyliin "Mamma, mitä mä nyt teen?" Ne ovat huumorintajuisia, mutta huumorintajua vaaditaan myös omistajalta ihan päivittäin, selittää Emmi Savolainen Suomen Mäyräkoiraliitosta.

Savolainen arvelee, että pienten koirien suosio on nousussa, koska yhä useampi asuu yksin. Pieni koira mahtuu paremmin pieneen asuntoon.

Mäyräkoirat seikkailevat myös somessa

Viime vuosina lukuisat lemmikkien omistajat ovat innostuneet pitämään blogeja ja perustamaan sosiaaliseen mediaan tilejä lemmikkiensä nimissä. Pelkästään mäyräkoirilla on useita sometilejä, joissa koirat kertovat elämästään puhekielellä.

Ainakin pohjalaista murretta "kirjoittavaa" Ylliä ja savolaista puheenpartta käyttävää Iivari Mäeräkoeraa voi seurata niiden omilta sivuilta. Myös kuopiolaisella kirjaston lukukoiralla, mäyräkoira Sylvillä on oma bloginsa.

Tammelassa asuvat Tuisku ja Myrsky ovat jo kokeneita somekoiria. Koirien blogilla Myrskyn ja Tuiskun pihapiiri (siirryt toiseen palveluun) on runsaasti faneja. Tuisku on lyhytkarvainen kaniinimäyräkoira ja Myrsky lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira.

Me mäyräkoiraihmiset ehkä nähdään maailma jotenkin toisenlaisesta näkövinkkelistä.

Kaisa Sorola

Koirapojista juttuja ylös kirjaava emäntä Kaisa Sorola sanoo huomanneensa, että mäyräkoirien sometilit ovat usein huumorilla höystettyjä. Myrsky ja Tuisku puhuvat Tammelan murretta ja poseeraavat silmät tapittaen valokuvissa.

– Jokaisella mäyräkoiralla on oma, hassu ilmeensä. Ja myös me mäyräkoiraihmiset ehkä nähdään maailma jotenkin toisenlaisesta näkövinkkelistä, pohtii Sorola. Hän haluaa uskoa, että juuri mäyräkoira on erityisen mielikuvitusrikas koira.

Mäyräkoirat Tuisku ja Myrsky poseeraavat kärpässienten vieressä.
Tammelalaiset mäyräkoirat Myrsky ja Tuisku ihmettelevät myrkkysieniä.Kaisa Sorola

Sorola sanoo huomanneensa viime aikoina mäyräkoiria vilahtavan aiempaa enemmän elokuvissa, mainoksissa ja julkisuudessakin.

Kaisa Sorolan omassa pihapiirissä mäyräkoirat lisääntyvät lähitulevaisuudessa, sillä koirapoikien lisäksi talossa asuu jatkossa myös Wiima-niminen narttukoira.

– Se pistää pian jäbät kuriin, epäilee Sorola.

Viekas ajaja

Mäyräkoira on tyypiltään sekä metsästys- että seurakoiria. Pirjo Sirénin koirat Otto ja Vili viihtyvät sekä metsällä että sohvalla.

– Meidän koirat ovat molemmat metsästyslinjaisia, ajavia koiria. Koirilla metsästetään peuraa, kauriita ja jänistä. Kotioloissa ne ovat mitä parhaimpia lemmikkikoiria. Nukkuvat peiton alla, tykkäävät sohvalla makoilusta ja ovat hyvin rauhallisia kotona, kertoo Sirén.

Mäyräkoira ajaa esimerkiksi kauriita viekkaasti. Matalajalkainen koira lähestyy saalista hiljaisesti, eikä saaliseläin osaa lähteä karkuun hiljaista ajajaa.

Suomen Mäyräkoiraliiton Emmi Savolainen kehuu mäyräkoiraa sen koulutettavuudesta.

Mäyräkoirien kilpaileminen onkin hänen mukaansa lisääntynyt sekä agilityssä että tottelevaisuuskoulutuksessa viime vuosina. Vastikään Hyvinkäällä pidetyssä näyttelyssä (siirryt toiseen palveluun) oli mukana ennätysmäärä mäyräkoiria, lähes viisisataa eri rotuista mäyräkoiraa.

Mäyräkoira pitää myös pyjamapäiviä

Kanta-Hämeen mäyräkoirakerhon puheenjohtajan Mia Saari luonnehtii, että mäyräkoira sopii perheelle, joka pitää liikkumisesta.

Mäyräkoiran omistajat tietävät, että sateisella säällä eteisessä ei kannata pitää vaaleita mattoja ja syyskeleillä ulkoilemisen jälkeen matalalla kulkeva koira on lähes aina pestävä.

Mäyräkoira itse pyrkii usein välttämään kehnossa säässä ulkoilua. Se on luonteeltaan myös varsin mukavuudenhaluinen ja nauttii pyjamapäivistä sisätiloissa.

Mäyräkoirat Myrsky ja Tuisku metsässä.
Blogin "Myrskyn ja Tuiskun pihapiiri" pääkoirat tammelalaisessa metsässä.Kaisa Sorola

– Eilen aamulla, kun satoi vettä, Vili kävi rapuilla ja totesi, että on huono keli. Se meni heti takaisin sisälle sängyn alle perimmäiseen nurkkaan ja pysyi siellä, kertoo Pirjo koirastaan.

– Huonolla säällä vaikuttaa siltä, että se sanoo, "mun rakko kestää kyllä, vaikka 18 tuntia", nauraa Mia Saari.

Onneksi niin pitkiä taukoja ei kuitenkaan oikeasti tarvitse pitää.