1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Puolan presidentti puolusti oikeusuudistusta ja maansa tiukkaa pakolaiskantaa: Miksi EU ei hyväksy vaalilupauksien lunastamista?

Suomessa valtiovierailulla oleva Puolan presidentti Andrzej Duda vastasi kiukkuiseen sävyyn kysymykseen maansa suhteesta kansalaisoikeuksiin ja EU:hun.

Puola
Andrzej Duda ja Sauli Niinistö
Puolan presidentti Andrzej Duda ja presidentti Sauli Niinistö. Oikeustieteen tohtori Duda valittiin Puolan presidentiksi vuonna 2015 Laki ja Oikeus -puolueen ehdokkaana.Markku Ulander / Lehtikuva

Euroopan unioni on vaatinut Puolaa kunnioittamaan unionin laillisuusperiaatteita ja pyörtämään aikeet siirtää oikeuslaitoksen tuomarinimityksiä poliitikkojen päätettäväksi. Myös Puolan kielteinen kanta turvapaikanhakijoiden siirtoihin unionimaasta toiseen on herättänyt arvostelua.

Kun presidentiltä tänään tiedotustilaisuudessa kysyttiin, miksi Puolan on vaikea noudattaa eurooppalaisia arvoja, vastaus oli kipakka joukko vastakysymyksiä:

– Miksi eurooppalaisten instituutioiden ja erityisesti Euroopan komission on niin vaikea hyväksyä tosiasiaa, että vuoden 2015 demokraattisissa vaaleissa Puolassa valtaan valittiin hallitus ja presidentti, jotka nyt tekevät uudistuksiä Puolassa? Puolan hallitus ja presidentti vain lunastavat vaalilupauksiaan äänestäjille.

– Jos vaalikampanjan aikana annettujen lupausten lunastaminen ei ole demokraattista, niin mikä sitten, kysyi Duda.

Dudan mukaan Puolan oikeusuudistus on maan sisäinen oikeudellinen asia, ja hän vaatii unionia olemaan tasapuolinen:

– Haluaisin nähdä kaikkien EU-maiden joutuvan samanlaisen arvioinnin kohteeksi kuin Puola.

Dudan mukaan Puola kunnioittaa kansalaisvapauksia, sananvapautta ja median toimintavapautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ottanut kantaa oikeusuudistuksen tilanteeseen muutoin kuin muistuttamalla, että unionin jäsenmaiden on noudatettava niin kutsuttuja Kööpenhaminan kriteerejä, eli mm. suojattava demokratiaa, lakia ja ihmisoikeuksia.

Brysselin ja Varsovan kädenväännölle Niinistö toivoi pikaista ratkaisua, koska unionilla on vakavia ulkoisia haasteita muun muassa turvallisuuden, pakolaisuuden ja ilmastonmuutoksen ongelmissa. Niihin unionin pitäisi voida käydä käsiksi yhtenäisenä.

Duda ja Kaczyński neuvottelevat yhä oikeusuudistuksesta

Oikeistokonservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen ajama oikeusuudistus sai tuoreeltaan tielleen kansalaisliikkeen sekä Euroopan unionin vastustuksen.

Presidentti Andrzej Dudalle – joka valittiin vuonna 2015 presidentiksi juuri Laki ja Oikeus -puolueen ehdokkaana – jäi kompromissin hakijan rooli.

Hän kaatoi kolmen lain paketista kaksi, jotka olisivat antaneet oikeusministerille valtuuden irtisanoa ja nimittää korkeimman oikeuden tuomareita ja lisänneet poliitikkojen määräysvaltaa myös oikeuslaitosta valvovan Kansallisen neuvoston nimityksissä.

Syyskuun lopulla Duda (siirryt toiseen palveluun)antoi omat vastaehdotuksensa, joiden sisällöstä hän on sen jälkeen neuvotellut Laki ja Oikeus -puoluetta johtavan Jarosław Kaczyńskin kanssa.

Dudan ehdotukset asettaisivat korkeimman oikeuden tuomareille 65 vuoden eläkeikärajan (rajasta voisi joustaa presidentin luvalla), mikä merkitsisi, että 40 prosenttia korkeimman oikeuden nykyisistä tuomareista joutuisi väistymään.

Lakipaketti antaisi Puolan parlamentille oikeuden nimittää Kansallisen neuvoston tuomareita kolmen viidesosan enemmistöllä. Jos nimitystä ei saada sovittua, presidentille jäisi valta puuttua asiaan.

Andrzej Duda ja Sauli Niinistö.
Presidentti Andrzej Duda neuvotteli puoliltapäivin presidentinlinnassa presidentti Niinistön kanssa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Laki ja Oikeus-puolueella ei nyt ole kolmen viidesosan enemmistöä, puolueella on 234 edustajaa Sejmin 460 kansanedustajasta.

Dudan uudet ehdotuksetkaan tuskin sopivat EU:lle, joka haluaa pitää erillään lainsäädäntövallan tuomiovallasta eli suojella oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

EU on aiemmin väläytellyt jopa peruskirjan artikla 7:n mukaista prosessia, jossa jäsenvaltiolta voidaan viedä äänioikeus ministerineuvostojen istunnoissa, mutta vielä ei tiedetä unionin virallista kantaa Dudan syyskuisiin ehdotuksiin.